Suroviny
- smetana 600 ml
- žloutek 6 kusů
- vanilkový lusk 1 kus
- třtinový cukr 150 g
Postup přípravy
1. Žloutky utřeme s cukrem. Vanilku rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Po vychladnutí vyjmeme vanilkovou tobolku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna.
2. Poté nalijeme do mělkých zapékacích misek. V troubě předehřáté na sto stupňů pečeme něco málo přes hodinu. Krém by neměl zůstat tekutý, ale ani ne úplně tuhý. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle. Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být tak akorát třaslavý krém.
3. Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním crèmebrûléeposypeme lehce třtinovým cukrem a opálíme pomocí cukrářské flambovací pistole, aby se vytvořila křupavá krustička. Také ji můžeme zapéct v troubě pod grilem nebo existuje francouzský železný karamelizér (fer à caraméliser), který se nahřeje a přiloží k povrchu dezertu.