Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Vychutnejte si primulky a petrklíče v zahradě i na talíři

Primulky a petrklíče
Primulky a petrklíče Autor: Thinkstock
První jarní žluté květy jsou jako esence slunce. Na talíři rozzáří libovolné jídlo. Nevařit, stačí jen zlehka položit.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Na mnoha místech už začaly kvést primule. Nepočítáme samozřejmě žádný z vybarvených kultivarů, které nás svádějí z výloh květinářství. Ale i s těmi bychom si později mohli ozdobit talíř, pokud bychom je nechali odpočívat na záhonku, dokud ze sebe nesetřesou a nespláchnou všechno, čím byly ošetřeny a načančány k prodeji. V přírodě i na zahradách pučí prvosenka bezlodyžná a prvosenka jarní. Ta první je také známá pod počeštěným latinským názvem primule a ta druhá jako petrklíč.

Primulky a petrklíče  Foto: Thinkstock

Primulky a petrklíče  Foto: ThinkstockKde ji pěstovat a kde ji najít

Prvosenky jsou nenáročné na stanoviště. Protože kvetou nyní, dříve než se stromy a keře obalí listy, vyhovuje jim i lecjaký neúrodný kout. Pokud tedy dostanete primulku v květináči, vysaďte ji třeba i do trávníku. V pozdější době pak dbejte na to, abyste rostliny příliš nezastínili, jinak nebudou chtít v následujícím roce kvést.

Totéž v podstatě platí i pro květiny zvané petrklíče. Dříve tyto rostliny zaplavovaly louky nádherou nažloutlých květů. Dnešní meliorované louky jim neposkytují tak přátelské prostředí.

Chuť a vůně

V literatuře se doporučuje: květy jednoduše vyštípnout z květenství. Dále bývají konzumenti nabádáni, aby odstranili kalich. Není to třeba, protože květy prvosenek jsou velmi jemné a kalich není hořký. Jeho odebrání naopak naruší estetiku květu.

Primulky a petrklíče  Foto: ThinkstockPrvosenky z přírody mají jemnou nasládlou chuť s medovými tóny. Je opravdu jemná, až mdlá. Je to první květina, která se musela dostávat ke slunci přes nepřízeň končící zimy.

Květy jsou poměrně choulostivé na manipulaci a nesnesou delší skladování. Pokud je budete trhat v přírodě, buďte ohleduplní a nesklízejte všechno.

Co s ní v kuchyni

Květy ozdobí jarní saláty, pokud už na syrovou zeleninu máte chuť, nebo se mohou přidat do polévek, tam, kde by přišla pažitka. Jejich estetika vynikne i v monochromatických krémových polévkách, jako je třeba rajská nebo hrášková.

Zacházejte s nimi opatrně, protože vysoká teplota jim nedělá dobře. Vyzkoušet můžete i mladé listové růžice. Mathioli ve svém herbáři o petrklíči píše: „Drobné listíčko, jakmile vyráží, užívají rádi do salátu…“ Tak něžné označení, že úplně cítíte jeho jemnou křehkost.

Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama