Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření
Články ze světa vaření
Martina Čerňanská

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Ovocný Baron Hildprandt láká k ochutnání

Vodní zámek Blatná

Vodní zámek Blatná Zdroj: Martina Čerňanská

  • Zavřít
Vodní zámek Blatná

Vodní zámek Blatná Zdroj: Martina Čerňanská

Babí léto je tu a my pro vás máme tip na výlet. Vyrazte do Blatné v jižních Čechách a seznamte se s místním zámeckým ovocným lihovarem.

Seznam.cz banner

Historie Blatenska je úzce spjata s historií zdejšího zámku. Jeho vznik se datuje přibližně do první poloviny 13. století. Zámek měl několik majitelů a od konce 18. století patří zámek rodu Hildprandtů, pouze mezi lety 1952–1991 byl majetek zkonfiskován komunisty.

V samé blízkosti blatenského zámku založil baron František Hildprandt v roce 1812 cukrovar, který byl v roce 1885 přestavěn na lihovar. Osud jeho rodu se pak ubíral doslova podle kréda, které je vepsáno do rodového erbu: „Přes překážky ke slávě.“ V polovině minulého století přišla rodina Hildprandtů o všechen majetek a byla z Čech násilně vystěhována. Nějakou dobu žila v Etiopii, později v Německu a do Blatné se členové rodu Hildprandtů vrátili až na začátku devadesátých let. Snahou majitelů je navázat na rodinné tradice a podle rodinných receptů vyrábět vysoce kvalitní destiláty.

Sudy z českého dubu. Foto: Martina Čerňanská

V současné době patří firma Liqui B Zámecký ovocný lihovar Blatná, s.r.o., k největším výrobcům a vývozcům ovocných destilátů v České republice.

Jako vstupní surovina je používáno ovoce v největší možné kvalitě, a to především od ověřených dodavatelů z ovocných sadů v Chelčicích a Lhenicích. Největší objem výroby představuje slivovicový destilát. Následuje hruškovice, třešňovice. Dále následuje jablkovice, meruňkovice, mirabelkovice a višňovice. Zvláštní místo zaujímá bylinný likér s nižším obsahem alkoholu.

Novinkou zámeckého lihovaru, kterou uvedla na trh společnost Premier Wines & Spirits, je značka Baron Hildprandt.

Baron Hildprandt je výsledkem kombinace stařeného destilátu, vody a extraktu ze sušeného ovoce, a to hrušky, švestky a maliny. Pro přípravu destilátu se používá vysoce kvalitní ovoce a dvoustupňová kotlíková destilace. Pro staření se vybírá jen ten nejkvalitnější destilát, který dále leží jeden rok v sudech z českého dubu. Voda, která se používá, pochází z vlastních, 35 metrů hlubokých blatenských studní. Prochází demineralizací, proto se hotový nápoj nemusí vymražovat. Přírodní aroma vzniká macerací zralého sušeného ovoce, které se nakládá do 62procentního destilátu. Výsledný nápoj po smíchání destilátu, vody a macerátu se pak ještě dva až tři měsíce dostařuje opět v sudech z českého dubu. Na 1 litr hruškového destilátu se používá 35 kg zralých hrušek.

Přírodní specialita s rafinovanou chutí a intenzivní ovocnou vůní Baron Hildprandt se v Zámeckém ovocném lihovaru Blatná vyrábí pod přísným dohledem prezidenta Unie destilatérů Václava Šitnera, odborníka na oceňování a výrobu destilátů a lihovin. A na vše dohlíží samotný baron Jan Hildprandt.

Takže pokud máte rádi kvalitní ovocné destiláty a chcete se o nich dozvědět něco víc, vyrazte do Blatné. Po předchozí domluvě se můžete zúčastnit exkurze spojené s ochutnávkou. Více informací o zámeckém ovocném lihovaru Blatná najdete na jejich webových stránkách www.liquib.cz

Martina Čerňanská

Autor článku

Martina Čerňanská

Sdílejte článek
Štítky zámek Jihočeský kraj Česko dub Blatná destilace

Návrhy pro vás

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku Maso

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Kimchi palačinky a sezamový dip – pikantní slaná chuťovka s korejským šmrncem Recepty

Kimchi palačinky a sezamový dip – pikantní slaná chuťovka s korejským šmrncem

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením Předkrmy a chuťovky

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou Sladké

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou


Přečtěte si také

Maso
Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Sladké
Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Prostřeno!
Prostřeno: Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, brusinkami, šlehačkou a citronem

Prostřeno: Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, brusinkami, šlehačkou a citronem

Prostřeno!
Prostřeno: Pórková krémová polévka

Prostřeno: Pórková krémová polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Tiramisu podle Poliny

Prostřeno: Tiramisu podle Poliny

Prostřeno!
Prostřeno: Krabí salát s pečivem podle Poliny

Prostřeno: Krabí salát s pečivem podle Poliny

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou Sladké

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou

Maso
Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí! Maso

Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí!

Grilovaná vepřová pluma s pastinákovým pyré, liškami v másle a hořčičnou omáčkou podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Maso

Grilovaná vepřová pluma s pastinákovým pyré, liškami v másle a hořčičnou omáčkou podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí! Maso

Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí!

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Předkrmy a chuťovky
Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku Předkrmy a chuťovky

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou Sladké

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Zelenina
Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Trump: Jsem připraven na Rusko uvalit zásadní sankce. Jednání některých členů NATO je šokující Evakuace v pražském Braníku: Hasiči bojují s rozsáhlým požárem. Pro obyvatele přijel autobus Gaza v troskách: Izrael srovnal se zemí stovky budov, zachycují unikátní satelitní snímky

prima-zeny

S věkem člověk zrady řeší méně, říká Eva Perkausová. Fandit bude bratrovi Vzpomínky na plavky i odvážné ročníky. Missky pobavily historkami z minulosti Kynuté knedlíky s žerounem. Pohlreich v Pláních zkoumá jídelní lístek

prima-zoom

Zastánci ploché Země na Antarktidě Je symbol Benátek ve skutečnosti z Číny? Slavný okřídlený lev se ocitl ve středu nebývalé kontroverze Lvi roztrhali ošetřovatele před očima návštěvníků safari. Živili se na něm 15 minut, vše zachytila kamera

prima-fresh

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

prima-cool

Marvel odhalil Doctora Dooma Kdy se Super Mario začal hrát v Československu a proč baští houby? Nejslavnější herní postava slaví 40 let Nový Vetřelec vs. Sigourney Weaver: Sci-fi ikona se rozpovídala o tom, co se jí na seriálu líbí

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme! Jak je správně připravit? Sýkorky vyhlížejí místo pro hnízdění. Jak vypadá dokonalá ptačí budka? Houbařská sezóna se rozjíždí. Kde aktuálně rostou houby?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.