Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Komunitní zahrada Kuchyňka startuje na jaře

Komunitní zahrada Kuchyňka

Komunitní zahrada Kuchyňka

  • Zavřít
Komunitní zahrada Kuchyňka

Komunitní zahrada Kuchyňka

Na třech arech půdy v pražských Holešovicích vzniká zatím největší pražská komunitní zahrada Kuchyňka. Už letos zde můžete sklízet zeleninu a ovoce, seznamovat své děti s přírodou, potkávat sousedy, vařit i jen tak se nechat unášet výhledem do údolí Vltavy.

Seznam.cz banner

Právě probíhá nábor členů a společné plánování finální podoby zahrady.

Bývalá zahrádkářská kolonie Kuchyňka v trojské stráni, v těsné blízkosti Královských vinic v Holešovicích se pomalu proměňuje v komunitní zahradu. Místo, které se po odchodu posledního zahrádkáře v roce 2006 změnilo v rumiště, se dnes mění v multifunkční komunitní zemědělský prostor. Největší komunitní zahrada v Praze bude sloužit lidem, kteří si chtějí sami pěstovat zeleninu a ovoce, navzájem se učit vařit ze sezonních surovin nebo s dětmi poznávat na vlastní kůži svět přírody, se kterým se běžně v Praze nesetkají.

Vedle členských aktivit nabídne Kuchyňka i akce pro širokou veřejnost. Plánuje se společná výstavba suchých zídek, přednášky o kompostování či sousedské slavnosti jídla v rámci celosvětového Restaurant Day. Pozemek k realizaci propůjčila majitelka Ludmila Zábranská, která si přála, aby se do zpustlých zahrad opět vrátil život.

Princip fungování Komunitní zahrady Kuchyňka je založený na vzájemném sdílení výnosů a rizik při sklizni. Členové komunity se dopředu dohodnou na osevním postupu a poté se složí na náklady potřebné k produkci. Sklizeň si členové rozdělují po celý rok tak, jak postupně dozrává, výše poplatku se odvíjí od počtu odpracovaných hodin na pozemku. Členství je otevřeno do naplnění kapacity třitisíci metrové zahrady. Sdružení, které původně vzniklo jako spolek několika lidí z Prahy 8, které omrzelo kupovat si v obchodech povadlou zahraniční zeleninu, má dnes za cíl postupně dosáhnout potravinové soběstačnosti. Co si nevypěstují sami, budou odebírat od prověřených lokálních farmářů z okolí Prahy.

„Výkupní politika obchodních řetězců je nastavená tak, že se produkce od malých farmářů na pulty nikdy nemůže dostat,“ říká Jan Valeška. „Přímý odběr je proto výhodný pro obě strany. K nám se dostane prověřená lokální a čerstvá produkce, obráceně pak svými odběry zaručujeme ekonomickou stabilitu místním sedlákům.“

Komunitní zahrada Kuchyňka – architektonický návrh

Zájem o komunitní zahrady v Čechách postupně stoupá. Vedle touhy po vlastní produkci čerstvých potravin často stojí za jejich vznikem snaha upozornit na nevyužitá veřejná prostranství či úsilí vytvořit v anonymitě města sousedské vztahy. Na rozdíl od zahrádkářských kolonií nabízí pak zastupitelnost. Díky tomu, že zahradu obhospodařuje více lidí, nezabírá jednotlivci péče o pozemek většinu volného času. Komunity, které se zpravidla tvoří z lidí z blízkého okolí, zde společně sdílejí nejen vypěstovanou produkci, ale využívají prostor zahrady pro společné aktivity. Hospodaření na principech ekologického zemědělství nabízí kromě čerstvé produkce bez pesticidů také útočiště hmyzu a drobným savcům. Pozemky, které se často rekrutují ze zanedbaných prostorů, se tak stávají příjemnými relaxačními místy.

„Zatím jsme vyčistili velkou část zahrady od nepořádku a nyní upravujeme pozemek pro pěstování,“ popisuje stav prací Hana Vacková, jedna z iniciátorek Kuchyňky. V současné době se společně připravuje plán, jak bude celá zahrada vypadat. Pod odborným dohledem zahradní designérky Aleny Lehmannové tu svépomocí navrhují prostor tak, aby byl maximálně šetrný ke krajině a na svažitém terénu se zde mohla pěstovat co nejpestřejší škála zeleniny a ovoce. Na jaře tu vzniknou kompenzační prvky pro drobný hmyz a savce, vodoteče i remízky divoké přírody. S mladými architekty ze studia IUCH (spoludržitelé Grand Prix 2014) připravují systém odpočinkových stanovišť a cest.

V malých dřevěných stavbách se plánuje hospodářské zázemí i místo pro společenské akce, vaření či pořádání přednášek.

PLÁNOVÁNÍ ZAHRADY

16. 2. 2014 | Setkání stávajících a nových členů Komunitní zahrady Kuchyňka – plánování prostoru zahrady za účasti architektonického studia IUCH a designérky přírodních zahrad Aleny Lehmannové

9. 3. 2014 | Setkání stávajících a nových členů Komunitní zahrady Kuchyňka – plánování prostoru zahrady za účasti architektonického studia IUCH a designérky přírodních zahrad Aleny Lehmannové

NEJBLIŽŠÍ SPOLEČENSKÉ AKCE

16. 2. 2014 | Sousedské slavnosti jídla v rámci International Restaurant Day. Členové Kuchyňky zvou své sousedy na obědové menu, plánování zahrady a kulturní zážitek do Tiché kavárny v Burešově ulici na Praze 8.

Komunitní zahradu Kuchyňku najdete na mapě zde a více informací o dalších aktivitách Kuchyňky na www.kzkuchynka.cz.

Autor: Kateřina Obrazová

Převzato z blogu Thinkfood.cz

Sdílejte článek
Štítky jídlo jaro zahrada ovoce zelenina studium Česko Praha pozemek plánování

Návrhy pro vás

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace Předkrmy a chuťovky

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den Maso

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur Sladké

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně


Přečtěte si také

Prostřeno!
Prostřeno: Variace italských bruschet

Prostřeno: Variace italských bruschet

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová polévka z pečeného česneku s krutony

Prostřeno: Krémová polévka z pečeného česneku s krutony

Prostřeno!
Prostřeno: Domácí poctivé lasagne

Prostřeno: Domácí poctivé lasagne

Prostřeno!
Prostřeno: Tiramisu z domácích piškotů

Prostřeno: Tiramisu z domácích piškotů

Maso
Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Soutěžící
Daniela Adamčíková nečeká na správný čas. Tvoří ho sama

Daniela Adamčíková nečeká na správný čas. Tvoří ho sama

Novinky
Chcete pomoci lidem v nouzi? V sobotu proběhne Sbírka potravin – víme, co je potřeba nejvíc

Chcete pomoci lidem v nouzi? V sobotu proběhne Sbírka potravin – víme, co je potřeba nejvíc

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Sladké
Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku Sladké

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Maso
Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den Maso

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Maso
Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur Sladké

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Sladké

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

ON-LINE: Dojatý Fiala předal demisi Pavlovi. Prezident dosluhující kabinet pochválil Prymula: U žloutenky v Česku už jde o významnou epidemii. Jedinou cestou je očkování Zlatý poklad na Jesenicku: V tamních horách jsou ho tuny. Místní ale těžbu odmítají

prima-zeny

Adela Vinczeová hádá Jana Krause: On by byl krásná žena, žehlí výroky kolegů v show Inkognito se vrací v plné síle, hlásí Libor Bouček a slibuje ještě více zajímavých hostů i profesí Za práce na farmě Kotek skončí v pekle. Na Velký pátek se nesmí hýbat zemí, dozvídá se

prima-zoom

Některé AI se odmítají vypnout Evakuace zraněného vojáka připomíná postapokalyptický film. Záchranný dron musel ujet 64 kilometrů Nejoblíbenější dětská jména v Česku: Jakub bojuje s Matyášem a Eliška s Viktorií

prima-fresh

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Chcete pomoci lidem v nouzi? V sobotu proběhne Sbírka potravin – víme, co je potřeba nejvíc

prima-cool

Kdy budou K-pop: Lovkyně démonů 2? Je to úžasná podívaná. Arnold Schwarzenegger je nadšený z remaku jeho známé akční sci-fi Opustila nás herečka Věra Křesadlová, druhá manželka režiséra Miloše Formana

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Co proti bolesti kloubů a kašli? Babičky radí křenové a hořčičné placky Vila Petra Kellnera je na prodej za 50 milionů. Nového majitele čeká rekonstrukce Vytvořte si svícen z posledních růží! Snadný návod krok za krokem

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.