V Čechách se zvedá mexická vlna. Kde ochutnáte to nejlepší z Mexika? 

Mexické kuchyni se u nás konečně začalo blýskat na lepší časy. Nová bistra, restaurace a pop-up stánky vznikají po celém Česku. Nejvíce sázejí na autenticitu, čerstvé originální suroviny a domácí receptury. Už žádný tex-mex v českém country salonu, ale barevná plejáda mexických specialit.

Do povědomí se už kromě burrita a quesadillas, které v oblíbenosti u Čechů stále vedou, dostávají i méně známé pokrmy jako tamales, tostadas, chimichanga nebo flautas. Ať už přímo Mexičané, nebo Češi, kteří byli v Mexiku na zkušené, představují, kam si na ostřejší nálož zajít.

Jedinečné chutě v UNESCO

Mexická kuchyně sahá hluboko do historie. Ještě dávno před příjezdem Kryštofa Kolumba a osidlováním kontinentu Evropany, domorodci vařili ze surovin, které dodnes tvoří její základ. K fazolím, kukuřici, opuncii, kakau nebo chilli papričkám Evropané dodali ještě rýži a pšenici a dali tak vzniknout kuchyni, která je tak originální a tradiční, že byla v roce 2010 zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO.

Mexický poklad v plzeňském Pivstru- Brewhemian Beer Bistro

Když jsem ochutnala tacos v náhodně vybrané, ale skvěle hodnocené restauraci Pivstro v Plzni, nevěřila jsem vlastním chuťovým pohárkům. Tacos s vepřovým masem „Cochinita Pibil“ s pastou z restovaných fazolí se slaninou, guacamole a salsou borracha (opilá rajčatová omáčka z piva) předčila všechna moje „mexikánská“ očekávání. Za mě absolutní špička toho, co můžete v ČR ochutnat.

A příběh tohoto milého bistra „Pivstra“ je ještě pikantnější než zdejší salsa. Sourozenci Adam a Alžběta Vlčkovi chtěli v Plzni rozjet koncept párování piv a jídel z celého světa a přišli na to, že „mexiko“ se naprosto parádně hodí k Čechy oblíbeným ležákům. Nevaří pouze mexické speciality, inspirují se po celém světě, ale právě mexické pokrmy najdete na stálém jídelníčku, protože jsou tak populární. V kuchyni naleznete Petra Jána, bývalého šéfkuchaře pražského Hiltonu a jejich dobrého kamaráda. Vášeň všech třech je cestování, a to je přivedlo do Mexika.

„V Mexiku jsem žila jeden celý rok v rodině, která vlastní pět vyhlášených mexických restaurací, a měla jsem tak možnost poprvé nahlédnout pod pokličku mexickým kuchařům. I šéfkuchařovi Petrovi se Mexiko při jeho cestách dostalo pod kůži, a proto se tam pravidelně vracíme, a to i pracovně. Naposledy jsme byli v Mexiku v lednu tohoto roku, kdy jsme absolvovali dvoutýdenní pracovní stáž u slavného a velmi uznávaného mexického šéfkuchaře – Juana Ramóna Cardenase, specialisty na kuchyni mexického severu,“ popisuje Alžběta jejich dobrodružnou výpravu.

Juan Ramón Cardenas je jedním z 10 nejlepších kuchařů v celém Mexiku, v roce 2018 byl pozván do Vatikánu, aby vařil pro papeže a zároveň vydal knížku "¨La Senda del Cabrito", která popisuje ty nejlepší recepty na tradiční kůzle a která získala ocenění nejlepší kuchařky SVĚTA ve své kategorii (příprava masa). Od takové kapacity oba dostávali během stáže školení a dneska umí připravit netradiční zelenou a červenou, čokoládové mole nebo náplň do enchiladas. Taková tradiční příprava kukuřičných tortill prý není žádná legrace a pěkně se při učení zapotili, ale po několika hodinách se jim od místních kuchařů dostalo pochvaly. Všechny recepty, které používají, pivní parta z Plzně dostala od Mexičanů, některé si ale dovolili lehce přizpůsobit. I v tom dostali inspiraci u Juana. Ten se nebojí experimentovat a tradiční mexickou kuchyni obohacuje o nové nápady nebo se naopak vrací k zapomenutým receptům Aztéků a Mayů.

Na jihu Mexika navíc získali certifikát na “kurzu omáček", a právě mnou zmiňovaná omáčka „borracha“, po které se budete chtít utlouct, je jejich specialitou. Co se surovin týče, je pro přípravu mexická kuchyně jednoduchá a dá se připravit z dostupné zeleniny. Papričky, které by se u nás sháněly složitě, se často používají sušené, takže není problém nechat si je doručit. Alžběta však doplňuje, že něco si z dalekých cest museli přivézt: „Pohárky, v nichž podáváme mezcal, jsme si přivezli přímo z Mexika, aby byl zážitek pití mezcalu autentický. V oblasti Oaxaca se totiž mezcal pije ze skořápek plodu rostliny jícara.“

2 otázky pro Alžbětu:

Chodí k vám na jídlo i Mexičané?

V Plzni máme pár mexických kamarádů, kteří k nám chodí. Mexická komunita tu ale není moc velká. V srpnu ovšem čekáme návštěvu přímo z Mexika, tak se těšíme na “kontrolu” a nová doporučení! Vždy nás moc potěší, když se k jídlům vyjádří lidé, kteří o nich nejvíce vědí a kteří jsou zvyklí jíst je od mala. K fish&chips Britové, k tacos pochopitelně Mexičané!

Co nejvíce chutná Plzeňákům?

Quesadilla se zeleninou a burrito s trhaným kuřecím masem patří do top 5, a proto jsou ve stálé nabídce. Většina naší nabídky je ale sezonní a týdenní, takže se jídla hodně střídají. Ale musím říct, že se ukazuje, že Mexiko Plzeňákům chutná!

Pivstro – Brewhemian Beer Bistro

Bezručova 31, Plzeň Otevírací doba: Po–Út: zavřeno St–So: 11.00–23.:00 Ne: zavřeno

Las Adelitas a 5 mexických mušketýrů z Prahy

Začalo to v roce 2006, kdy dva Mexičané a kamarádi z fotbalu, Patricio a Rodrigo, začali ve svém bytě vařit jednoduché mexické pokrmy. Stýskalo se jim po domácím jídle a rozhodli se, že zkusí připravit mexické speciality, tak jak je to učily doma jejich matky a babičky. Jejich první zákazníci byli přátelé a známí, kteří si mohli tenkrát speciality objednat přes e-mail. A tak začali odvážně rozvážet jídlo po Praze tramvají a metrem a voněli tak cestujícím pod nos nejčastěji s Tacos Dorados nebo Quesadillas, dvěma specialitami, které dodnes stojí na menu restaurace. Donáška sem tam trvala i přes dvě hodiny, ale prý to byly krásné časy.

Když se pak o něco později přidali další parťáci, Fernando s Davidem, vznikla myšlenka na otevření první mexické restaurace v Praze. V té době zde byly pouze dvě restaurace, ve kterých se však nevařily autentické recepty, ale které spíše využívaly Mexiko pouze jako téma. Přibrali posledního mušketýra, šéfkuchaře Luise a koncept byl na světě. V Americké ulici tedy pár let na to, v roce 2009, otevřeli vlastní restauraci a zázraky se mohly dít. A taky se děly, když dnes, po deseti letech tito kamarádi z fotbalu otevřeli další 3 restaurace.

„Na začátku jsme to měli těžké, jelikož mexické suroviny nebyly samozřejmostí jako dnes. Nebyly k sehnání a byly dost drahé. V současnosti se však dodavatelé rozrostli natolik, že i menu v Las Adelitas nabízí mnoho variací na známé speciality. Mexické jídlo si zakládá hlavně na čerstvosti základních surovin, zejména zeleniny, kterou v ČR seženete běžně v dobré kvalitě. Stejně pak maso, například vepřový bůček nebo krkovice, které jsou základem kuchyně, se v ČR dobře shánějí. Koření a zejména chilli si však přivážíme až z domova,“ doplňuje David Zamorano, který se v Las Adelitas stará zejména o značku a marketing. Ať už si vyberete jakoukoliv restauraci Las Adelitas, nezapomeňte u těchto více či méně pikantních jídel vždy doplňovat tekutiny. Zdejší klasická margarita vám v tom jistě pomůže. Již léta se traduje, že je nejlepší v Praze. Podle českého magazínu Forbes se jich zde za rok vypije dokonce víc než 130 tisíc, což z Adelitas také dělá největší odběratele a spotřebitele tequily mezi českými restauračními řetězci. Stejný zdroj uvádí, že restaurace nakrmí měsíčně až 20 tisíc lidí a za rok vyexpedují čtyři tuny guacamole a půl milionu tortill.

A co by vám zde nemělo ujít? Pokud rádi experimentujete a jste zvědaví na trochu něco jiného než osvědčenou klasiku, zkuste Tacos De Nopales. Restovaný́ kaktus opuncie (tzv. nopal) ozdobený čerstvou cibulkou, koriandrem a ananasem s jalapeňo omáčkou je opravdu zajímavá volba, co mě nikdy nezklame. A mimo jiné uspokojí i vegany. Opuncie je zrovna jednou ze surovin, kterou mexická parta do Čech jako první přivezla, což není to jediné, za čím si stojí. Rádi totiž kromě výborného domácího jídla obohacují Česko i kulturně. Pokud budete mít třeba na Dušičky chuť zažít něco jinak, Día de los Muertos, svátek mrtvých v jejich režii, vám to umožní. V tento den s nimi můžete vyrazit z Vinohrad až na Malé náměstí, tančit a zpívat za doprovodu průvodu masek kostlivců a smrtek, tak jak se tomu děje v mohutných oslavách přímo u nich doma v Mexiku.

2 otázky na Davida:

Jaké je nejoblíbenější jídlo Pražanů a jsou mezi návštěvníky i Mexičané?

Myslím, že enchiladas, ručně připravovaná quesadillas a velmi populární polévka Sopa Azteca. K nám chodí lidé odevšud a Mexičané také rádi zavítají, hlavně pak studenti, expati nebo i turisti, kterým se začalo stýskat po domově.

Co znamená „Las Adelitas“?

Je to přezdívka pro ženy, které bojovaly spolu s muži při Mexické revoluci. Velmi nás inspirovaly. Stály totiž po boku mužů, kteří bojovali a ony samy přežívaly v bojových táborech, staraly se tam o děti, šily oblečení, čistily zbraně a hlavně vařily, aby muže po bitvě dobře nakrmily. Obecně je „Adelita“ silná žena, osobnost, vůdkyně smečky a šéfka, a to je možná pohled nás Mexičanů na naše matky, babičky a naše vlastní ženy. Pokud bych měl říct známý vzor, tak například Frida Kahlo může být hezkým příkladem takové „Adelity“.

Las Adelitas Malé náměstí Po–Ne: 11.00–24.00 Las Adelitas Petrská 23 Po–So: 11.00–24.00 Las Adelitas Americká 8 Po–Ne: 11.00–24.00 Las Adelitas Lucemburská 6 Po–Ne: 11.00–24.00

Českobudějovická Esmeralda Mexická kantýna & kafé, za kterou se nestydí ani babička Josého Armanda

Před rokem se Ondřej Vitha rozhodl, že v Českých Budějovicích prostě chybí mexická kuchyně. A tak čekal, až se objeví nějaké krásné a rušné místo v centru města, aby jeho sen mohl ožít – doslova všemi barvami. Na mexické kuchyni miluje právě tu pestrost a živelnost, kterou jí asi nikdo neupře. Inspirací jsou mu samotní Mexičané, jejichž rad si velmi cení, ale třeba i slavná kuchařka od Kamu, a osobnost Kamily Rundusové, oblíbené blogerky a kuchařky, která mu jeho oblíbenou knihu a studnici nápadů, Nejbarevnější Mexiko, v Budějovicích i osobně podepsala.

Když jsme bistro navštívili poprvé, strašně pršelo a v tom ospalém šedivém dni, kdy odpoledne máte pocit, že byste měli už jít spát, jsme hledali nějaké příjemné útočiště v centru Budějovic. A pak na nás z ulice zavolaly krásné barevné vitrážové dveře, které byly i v tom nečase otevřené do ulice, a z nich nás nalákala linoucí se mexická hudba a usměvavá obsluha. Že prý tu quesadillu musíme ochutnat. Docela nás zaskočili, protože ten den jsme s sebou táhli kočár s miminem a dva zmoklé a celkem špinavé psy, kteří už procházky měli nějakou tu chvilku po krk, a to nebývá scénář pro tak vlídné přijetí do restaurace.

V mexické kuchyni jsme s manželem celkem zběhlí nebo si to myslíme, ale stejně nám personál vše podrobně vysvětlil a doporučil a my jsme byli už jen zvědaví, zda nás i v kuchyni mile překvapí. A stalo se. Jídlo bylo jednoduché, rychlé, skvělé a za příznivou cenu. Tacos s trhaným hovězím masem nebo pálivým vepřovým, quesadilla s restovanými houbami s paprikou, sýrem a salsou pico de gallo a domácí guacamole byly na jedničku. K tomu jsme si dali klasiku, mexické pivo Sol s limetkou a v tom deštivém dni uvnitř barevného bistra jsme měli pocit, že den ještě zdaleka nekončí, naopak se pomalu začíná rozjíždět. Dále vám v podniku připraví burrito, sinchronizada (2 quesadillas s náplní uvnitř), tacorito, což je v podstatě tacos zabalené jako burrito, a denně i nové polévky a další nabídkua jídel, salátů i omáček.

Ondřej, podobně jako ostatní, co se rozhodli vydat se ve svých podnicích směrem Mexiko, suroviny odebírá lokálně: „Suroviny není nijak těžké koupit, díky lidem, kteří se tomu věnují, sortiment ovoce a zeleniny je pestrý v Budějovicích i v každém malém marketu. Nicméně spolupracujeme s firmou, která vyrábí asi nejlepší tortilly u nás, a to je základ.“

2 otázky na Ondřeje:

Proč Esmeralda?

Když vyslovím jméno Esmeralda, drtivá většina lidí se usměje, vyvolá veselou reakci, vzpomínku na onen mexický seriál, a to jsem přesně chtěl.

Chodí k vám i Mexičané, a co nejvíce chutná Budějovičákům?

Ano a pravidelně, což považuji za velikou pochvalu. U místních je na prvním místě quesadilla, opečená tortilla se sýrem, salsou a trhaným masem a hned za ní jedou tacos, což je to pravé Mexiko z kukuřičné tortilly, trhaného masa, zeleninové salsy a ledového salátu.

Esmeralda Mexická kantýna & kafé

Krajinská 17, České Budějovice

Otevírací doba: Po–Čt: 10.00–22.00 Pá–So: 10.00–23.:00 Ne: zavřeno

Zrození mexického „grázla“ v Bistru Bastardo v Brně

V Brně to žije, a když se do něj vypravím, vždycky bývám u vytržení, kolik kaváren, stylových barů, krásných restaurací a exotických bister tady za tak krátký čas přibylo. Proto se moravská metropole už dávno řadí mezi gastronomicky zajímavé lokality. Rovněž ale platí za hezké místo pro život, a to i pro expaty z různých koutů světa. Milují tu ospalejší náladu, místní přírodu, kousek z města sluncem zalité vinice mísící se s druhou stránkou Brna, kulturou tepajícím městem s dlouhou historií a s dobrou obslužností a infrastrukturou. A právě díky této konstelaci hvězd zde vzniklo první mexické bistro, které založili dva kamarádi, Čech a Američan. Cesta to byla dlouhá, ale jejich láska k mexické kuchyni zase natolik silná, že to nevzdali a přes komplikované a náročné přípravy zahrnující i stáž v USA v roce 2017 otevřeli.

Aby to nebyla nuda a Bistro Bastardo se stalo skutečnou mexickou mekkou Brna, vzali si na pomoc mexického šéfkuchaře Alejandra, rodáka z Mexico City, který vaří podle tradičních mexických receptur léta páně. Je to právě on, jak zakladatelé píší na svém Facebooku, a jeho nekonečný entuziasmus a láska k vaření, které bistru vnáší duši. A tak se stalo, že Brno is the new Mexico.

Při příchodu do bistra, které je situované v průchodu v samém centru Brna, vaše oči uchvátí nevídaný šrumec. Hned poznáte, že tohle místo frčí. Stolečky jsou obsazené a vy musíte čekat, ale to vám nevadí, protože vůně je tak omamná, že uvěříte, že to za to bude stát. A stojí. Najdete tu klasiku, tacos, burritos, quesadillas nebo ensaladas, ale i něco, co jsme neznali, jako třeba tortas.

Torta, mexická bageta nebo chcete-li obložená houska, která má původ někde hluboko v Mexico City, si zakládá na nejčerstvějších surovinách. Nejzralejší rajčata, nasládlá čerstvá cibulka, základ v pastě z černých fazolí jsou základ, který obohacuje už jen fantazie a styl šéfkuchaře. V Bastardo můžete ochutnat dvě verze. Jedna vegetariánská se sýrovo-vaječnou omeletou, s grilovanou sezonní zeleninou a houbami, chipotle majonézou a sýrem nebo pro milovníka masa verze s grilovanými plátky kuřete. Oboje jsou výtečné a můžete si je sníst v rušném bistru nebo v ruce cestou po městě tak, jak to dělá většina hostů. Pro nás celkem novinka, zato prý Brňáky oblíbená je hamburguesa. Mexický hambáč s grilovaným hovězím masem, salátem, rajčetem, cibulí, chipotle majonézou, cheddarem a salsou dle vašeho výběru a aktuálního stupně vaší ostrosti.

Tak „Hasta la vista, baby!“

Bistro Bastardo

náměstí Svobody 21, Brno Otevírací doba: Po–Pá: 11.00–22.00 So–Ne: 12.00–22.00

Autor: Michaela Chrpová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty