S Klárou u stolu: Vinohradská restaurace U Tellerů je plná překvapení!

V nárožním domě na náměstí Jiřího z Poděbrad otevřela těsně před lockdownem nová restaurace. Načasování se nepovedlo, ale naštěstí si tohle místo na své zákazníky počkalo. A já jsem s velkým očekáváním vyrazila ochutnat jejich nové menu.

Za konceptem restaurace stojí šéfkuchař David Kalina, který své kvality dokázal i v oblíbených restauracích Mincovna a Tiskárna. Když vstoupíte do dveří, váš první dojem bude moderní hospoda – interiér je vzdušný a světlý, velkorysému prostoru dominuje bar s pípou a kombinace přírodního dřeva a černé barvy.

Logicky je základem jídelního lístku česká kuchyně. Ale nečekejte nic nudného, na talíři dostanete klasiku v moderním pojetí, z těch nejlepších surovin. Je to sice „hospoda“, ale jídla jsou téměř ve fine diningovém stylu.

Mezi předkrmy nechybí luxusní crème brûlée z kachních jater foie gras s krustou z třtinového cukru a pomerančové kůry (175 Kč). To doplňuje nadýchaná domácí brioška. Skvělá volba, pokud si sem zajdete na romantickou večeři, pokrm je naprosto delikátní a perfektně provedený.

Zaujal mě i další předkrm, což bylo vynikající ceviche ze šumavského pstruha (165 Kč), což je speciální úprava, při níž je syrové maso pouze marinované v limetkové šťávě s chilli, a následně podávané s fenyklem, okurkou a pečeným batátem. Trochu to připomíná naše kyselé nakládané ryby, a je to velmi lehký a příjemný předkrm. V této úpravě se málokdy setkáte se sladkovodními rybami, ale výsledek je opravdu výborný.

Z teplých předkrmů jsem ochutnala smažené kachní krokety připravené z masa konfitovaných kachních stehen obaleného v panko strouhance, které na talíři doprovázejí okurky a koriandrová majonéza (165 Kč). Šťavnaté maso v křupavém obalu bylo opravdu příjemným překvapením, taková obdoba španělských tapas, kterou bych si nejradši dala se sklenicí vína, ale i k pivu.

Ochutnala jsem také vegetariánský pokrm, a pro mě to bylo asi největší překvápko, protože tohle jídlo mi zkrátka chutnalo ze všech nejvíc. Křupavý květák pečený v X-OVEN grilu byl servírovaný s jemným pyré z cukrové kukuřice a ozdobený křupavým popcornem (185 Kč). Dokonalý soulad chutí a příjemný kontrast struktur mě potěšil. Upřímně, není jednoduché připravit uspokojivé bezmasé jídlo, které je hezké na pohled, ještě lépe chutná a uděláte jím radost i masožravci. Takže bravo!

Z nabídky jsem také vyzkoušela místní signature dish – což je originální prezentace segedínského guláše. Na talíři dostanete raviolu plněnou krkovicí pečenou v X-OVEN, omáčku ze zelné šťávy s uzenou paprikou a kysané zelí vysmažené do podoby slámy (195 Kč). Je to rozhodně nevšední a chutná to moc dobře, i když musím přiznat, že kdybych nevěděla, co si objednávám, „segedín“ bych v tom asi nepoznala.

Jako sladkou tečku jsem měla bramborové šišky s mletým mákem, oříškovým máslem a švestkovým sorbetem (105 Kč). Takový typ dezertů mě vždycky bavil. Vezmete něco, co notoricky znáte třeba od babičky, a přeměníte to v moderní pokrm, který vás překvapí, a zároveň vyvolá emoce a vzpomínku.

Kromě moderní české kuchyně, kterou tady umí opravdu dobře, stojí za zmínku i další pilíř místní nabídky. A tím jsou steaky z vlastní, na míru vyrobené zrárny. Stařené maso hovězí i vepřové tu připravují v X-OVEN grilu na dřevěné uhlí. Hovězí maso zraje 60–80 dní, vepřové 30–40 dní, díky tomu jsou steaky náramně křehké a mají výraznou chuť.

A aby byl výčet nabídky kompletní, nechybí ani pečlivě sestavená vinná karta s řadou znamenitých vín či bohatá kolekce ovocných pálenek. A také výtečná Plzeň točená z vizuálně působivých tanků umístěných nad barem. Během pracovního týdne si můžete vybrat i z poledního menu, které zahrnuje nabídku čtyř hlavních jídel a polévku.

U Tellerů Vinohradská 78, Praha 3

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty