S Klárou u stolu: Karlínské KRO Bistro & Bar nabízí nově degustační menu v páru s koktejly

Přemýšlíte, kam vyrazit na skvělou večeři, ke které si rádi dáte pár dobře namíchaných drinků? Poté, co jsem ochutnala nové podzimní degustační menu s koktejlovým párováním v karlínském KRO Kitchen, vás můžu s klidným srdcem nasměrovat právě sem.

Když v Praze otevřelo první bistro KRO Kitchen na Vinohradech, bylo to jako zjevení. Jídelní lístek postavený na grilovaném kuřeti si okamžitě získal srdce Pražanů. Způsob servírování, ale především provedení, dokázal z běžných jídel a surovin vytvořit něco nečekaného a výjimečného. Rodina KRO Kitchen se rychle rozrůstala, po bistru přišla na řadu pekárna KRO Bakery a kavárna KRO Coffee. Nejnovějším přírůstkem je pak KRO Bistro & Bar v Karlíně. Jak už název napovídá, v nové koncepci se snoubí bistro nabízející moderní kuchyni s důrazem na vlastní přípravu většiny komponentů, stejně důležitou nabídkou je ale i bar, který nabízí originální míchané koktejly.

S podzimem zde připravili zbrusu nové menu, které využívá sezonní suroviny úplně novým způsobem. A vážně nejde jen o dýni :) Základ kuchyně sice stále tvoří grilovaná kuřata a oblíbené stálice na menu zůstaly, ale novinky stojí určitě za vyzkoušení. V KRO Kitchen si na své přijdou i vegetariáni, bezmasým jídlům se tu věnují s nejvyšší pečlivostí. Vyzkoušejte třeba květák konfitovaný v uzeném hnědém másle s citronovou kůrou a kmínem. Na talíři jej doprovází pyré z košťálů a odřezků, omáčka z podmáslí, kmínový olej a květák nakládaný v červeném octu.

Novinkou jsou degustační menu, která můžete kombinovat i s koktejlovým párováním. Na výběr je klasické tříchodové menu, vege tříchodové menu a pak něco pro ty, co toho rádi hodně ochutnají – degustační pětichodové menu (cena 5chodového menu je 765 Kč, koktejlové párování k tomu za 565 Kč, možnost i nealko párování za 215 Kč). A právě to jsem zašla ochutnat já. Podle jídelního lístku jsem měla dostat 5 chodů a 5 koktejlů, ovšem nakonec z toho bylo 7 chodů a 6 koktejlů :)))

Nejprve na stůl přistála ošatka s bílým kváskovým chlebem z KRO Bakery se směsí čerstvého a hnědého másla s olejem z jehličí a nastrouhaným sušeným jelenem. K tomu jsme dostali uvítací koktejl Negroni, které tu mají stylově na čepu!

Následovala pozornost od šéfkuchaře – nakládaná červená řepa v brusinkovém džusu s krémem z kozího sýra s koprovou emulzí.

Prvním chodem, který byl na menu, byly křupavé tapiokové chipsy s různými příchutěmi (např. dýně, rajčata–česnek, rybíz–limetka, kimchi voda–bylinky) podávané s miso majonézou s kimchi prachem. Za mě tedy naprosto skvělá chuťovka, kdyby ji prodávali s sebou domů v pytlíku, určitě bych si ji koupila. Netradiční chipsy jsme zapíjeli Kro Royal – drinkem na bázi prosecca s ovocným likérem.

Jako další přišla na řadu novinka na menu – hovězí tatarák s emulzí z lišek, kapary z černého rybízu a s posypkou ze sušeného masa a sušeného žloutku marinovaného v ginu. A k tomu místo topinek domácí semínkové krekry. Pokrm báječně doplnil osvěžující koktejl Chinola Sour s Becherovkou, mučenkou a citronem.

Další chod přinesl trochu odlehčení. Ochutnali jsme salát Waldorf, který obsahoval jablka, řapíkatý celer, nakládaný bulvový celer, to vše dochucené majonézou z vlašských ořechů a navrch chips z celeru a vlašské ořechy. Dojem doladil drink Aperol Gin Fizz.

Hlavním chodem byla houbovka… Ovšem není houbovka jako houbovka :)))) Pečený hovězí krk s houbovou espumou byl dochucený olejem z jehličí, nakládanými liškami a houbovým prachem. Jako příloha se podávaly pečené brambory dochucené pestem z pažitky. Jednoduché ingredience dotažené k dokonalosti! Omáčka byla jemná, nadýchaná a perfektně vychucená. V kombinaci s koktejlem Aquavit Paloma s růžovou limonádou to fungovalo skvěle.

Podobná večeře se nemůže obejít bez dezertu. Já nejsem zrovna fanda příliš sladkých moučníků, takže tahle sladká tečka mě potěšila. Hebké kaštanové pyré s chia latte zmrzlinou a k tomu máslový popcorn v karamelu dochucený kaštany – páni, to byla dobrota! I ve spojení s drinkem Prosecco Colada s rumem a kokosovým sorbetem…

V gastronomii není lehké přicházet stále s něčím novým, co dokáže zákazníky zaujmout a čím se nové podniky dokážou odlišit. KRO Kitchen Bistro & Bar se to ale podle mého názoru daří krásně. Pravdou je, že nabídka koktejlových barů v Praze není tak široká, jak by si milovníci dobrých drinků zasloužili. Spojení originálních koktejlů pod taktovkou Pavla Sochora s nápaditou kuchyní Václava Kršňáka tedy láká fajnšmekry a gurmány do Karlína zcela oprávněně. Zažijete zde přesně ten gastronomický zážitek, na který budete dlouho vzpomínat, ale bez zbytečné okázalosti a formálnosti. Prostě skvělé jídlo a pití s perfektním servisem.

KRO Kitchen Bistro & Bar Sokolovská 79/81, 186 00 Karlín www.krokitchen.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty