Kadeřávek se v posledních letech stal přímo ikonickou zeleninou na Západě, celebrity se předháněly, aby ho měly na talíři ideálně každý den, foodblogeři zahltili Instagram stovkami a tisíci originálních receptů a pomalu ale jistě si kadeřávek získával srdce široké veřejnosti. A našel si konečně i cestu k nám.
Pro zahrádkáře tahle zelenina není žádnou novinkou. Má totiž spoustu výhod. Snadno se pěstuje a hlavně vydrží i mrazy, takže ji můžete mít na zahradě i přes zimu a dopřávat si tohle efektní kudrnaté listí, i když venku sněží. Takže pokud máte možnost, doporučujeme sehnat semínka či sazenice a zasadit! Naštěstí výhody kadeřávku pochopili i pěstitelé zeleniny a začali ho nabízet na farmářských trzích. Můžete tam narazit na kadeřavé listy zelené i fialové a při troše štěstí najdete i nekadeřavou odrůdu Cavolo Nero neboli toskánskou (černou) kapustu.
Pokud domů donesete svazek kadeřavé kapusty, budou se vám hodit tipy, jak s ní nejlépe naložit, abyste si na ní opravdu pochutnali…
Existují různé techniky, jak kadeřávek upravit, aby chutnal dobře. Pomáhají snížit lehkou hořkost a zjemňují tužší strukturu.
Dejte mu pořádnou masáž
Zvlášť pro přípravu salátů z kadeřávku, je potřeba nejprve listy pořádně promasírovat. Omyté a osušené listy natrhejte na kousky, odstraňte tuhý řapík a zakapejte trochou oleje nebo citronovou šťávou (případně obojím). Ve velké míse ručně listy promačkejte, aby trochu změkly. Masáž naruší pevnou strukturu listu a salát se bude mnohem lépe jíst. Navíc získá i lepší chuť.
Poduste ho!
Asi nejjednodušší způsob úpravy kadeřávku. Zacházejte s ním třeba jako se špenátem či klasickou kapustou. Na troše tuku obdělejte natrhané kusy listů, můžete podlít troškou vody či vývaru a pod pokličkou krátce poduste. Dochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením či česnekem a podávejte jako přílohu k masu nebo rybě. V dušené formě je kadeřávek velmi univerzální, dobře se kouše a díky tomu, že ztratí trochu objem, sníte ho víc :)
Upečte z něj chipsy
Tenhle tip obzvlášť milujeme! Všichni víme, že bramborové chipsy z obchodu jsou přímo protikladem zdravého jídla. Přesto jim odoláváme jen těžko. Pokud si ale chcete dopřát trošku toho křupavého mlsání, zkuste chipsy z kadeřávku. Natrhejte je na kousky, v míse je promíchejte s trochou oleje, rozložte na plech s pečicím papírem a v troubě upečte dokřupava. Osolte a podávejte. Pečením se objem listů zmenší, takže zvládnete sníst pořádnou porci zdravé zeleniny a dost pravděpodobně tímhle receptem učiníte i ze svých dětí milovníky kadeřávku :)))
Přidejte kadeřávek do polévky nebo kari
Kadeřávek dodá polévkám nebo kari další chuť i strukturu. Stačí přidat nasekané listy bez řapíků ke konci vaření, nechat pár minut provařit a jídlo získá další nálož kvalitních nutričních látek. Pro tento způsob přípravy lze použít kadeřávek čerstvý i mražený. A pokud vám pár listů zbyde, udělejte z nich výborné pesto – listy nechte pár minut povařit v osolené vodě, poté je přendejte do mixéru společně s olivovým olejem, nastrouhaným parmazánem, oříšky a citronovou šťávou a rozmixujte dohladka.
Salátová bomba
Kadeřávek má ohromnou výhodu v tom, že nevadne ani poté, co ho promícháte s dresinkem. Zatímco ostatní listové saláty se velmi rychle promění v rozbředlou hmotu a stávají se nepoživatelnými, salát z kadeřávku s dresinkem vám vydrží až 1–2 dny. Je proto ideální na celodenní oslavy a zbytek si klidně můžete zabalit druhý den do práce na svačinu.
Autor: Klára Michalová