reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Čajová tibetská houba kombucha
Autor: iStock Čajová tibetská houba kombucha

Potřebujete na jaro dát tělo do latě? Čajová tibetská houba kombucha vás postaví na nohy!

Kombucha by soutěž krásy nevyhrála, ale co jí chybí na líbivosti, to dohání svými léčivými účinky. Opředena mytickou aurou, která jí dodává zenově magický image Dálného východu, patří mezi garanty dobrého zdraví.

reklama

Skutečně, kolem kombuchy se to historkami a bájemi jen hemží a všechny vyprávějí totéž: kam vkročí kombucha, tam se dějí téměř léčebné zázraky. Je možné, že i zde je přání otcem myšlenky a téměř mystická “zázračnost” nápoje je poněkud nakašírovaná. Nicméně vědecky prozkoumaným faktem zůstává, že nápoj z kombuchy je tělu mimořádně prospěšný.

Co je to kombucha a kde se vzala?

O kombuše se nejčastěji mluví jako o houbě a skutečnost je někde blízko. Jedná se totiž o živoucí symbiózu rozmanitých kvasinek, řas a jiných mikroorganismů, které společně tvoří jakýsi houbovitý slizovitý lívanec. Opravdu nic vábného na první pohled, vždyť jde o placku z kvasinek, bakterií a dalších obyvatel mikrosvěta, kteří se spojili v něco mezi houbou, rosolem a lišejníkem. Když se ona fermentovaná kolonie vznáší ve sklenici, kde nápoj vzniká, sliny se člověku úplně nesbíhají. 

Ale když přivřete nad jejím vzhledem oči, bude vás hýčkat svými prospěšnými účinky.

Čajová tibetská houba kombucha
Autor: iStock Čajová tibetská houba kombucha

Příběh kvašeného čaje

Kombucha je známa už celá staletí. Na Dálném východě, od Číny po Rusko, je celkem běžným doplňkem stravy. Skoro každá asijská země má vlastní legendu o zázracích kvašené čajové houby, která se vypráví. Původ kombuchy je trochu nejasný a patrně se už nikdy nedozvíme, kde se doopravdy vzala.

V Číně je známá přes dvě tisíciletí, od dob dynastie Han, Japonci datují svou znalost kombuchy kolem roku 400 našeho letopočtu, kdy se dostala na císařský dvůr od korejského lékaře.

V Rusku zase zaujala po druhé světové válce. Tehdy se zjistilo, že lidé z oblastí, kde se tradičně pije nápoj z kombuchy, mají výrazně méně karcinogenních onemocnění a jsou mnohem vitálnější.

Pak se začal o kombuchu zajímat západní svět a také u nás, v Česku, se potajmu pěstovala. Především v klášterech, zvědavým očím ukryta. V porevoluční době se dostala i mezi masy a dnes ji seženete prakticky v každém obchodě se zdravou výživou.

Kombucha se snadno množí
Autor: iStock Kombucha se snadno množí

Jak to funguje?

Kombucha detoxikuje a velmi účinně upravuje střevní mikroflóru. Zbavuje tělo toxinů a nežádoucích chemikálií, podporuje látkovou výměnu a obsahuje nehorázné množství prospěšných látek. Mimo jiné všechna možná “béčka”, sodík, draslík, magnesium, vápník, mangan, železo, kobalt, měď, zinek, trávicí enzymy, kyselinu listovou, vitamín C a mnoho mnoho dalšího… Prostě životabudič a detoxikátor v jednom podivuhodném balení. 
Má fantastické probiotické účinky, mnoho antioxidantů a dokáže pozitivně ovlivnit nejen zažívání, ale i cholesterol nebo cukr v krvi.

Vzhledem k tomu, že základ kombuchy tvoří fermentovaný (převážně) zelený čaj, můžete se těšit také na pozitivní účinky na vaši linii a podporu hubnutí.

Domácí příprava kombuchy
Autor: iStock Domácí příprava kombuchy

Domácí příprava kombuchy

Kombuchu si můžete klidně připravit doma a užívat si její účinky celý rok!

Na přípravu zhruba 3,5 litrů nápoje budete potřebovat:

1)    Dokonale čistou velikou zavařovací sklenici, ve které bude kombucha kvasit.
2)    3,5 litru vynikajícího zeleného nebo i černého čaje, můžete přidat i bylinkové čaje, které máte rádi. Pozor, čaj musí být oslazený cukrem.
3)    Houbovou kulturu kombuchy, kterou koupíte ve specializovaných obchodech + kombuchový zákvas. Můžete použít i předchozí várku kombuchy, asi půl litru nápoje a zbytek předešlé kultury. Založíte tak snadno další kolonii.
4)    Filtrační papír nebo tenké plátýnko.


Co budete dělat?

1)    Nejprve si uvaříte dobrý silný čaj ve velkém množství. Budete ho potřebovat cca 3 a půl litru, což znamená kolem 10 sáčků (nebo podobně sypaného čaje).
2)     Čaj musíte osladit, aby měly kvasinky na čem vzejít! Zde je potřeba použít skutečný   cukr. Žádná sladidla ani med nemohou cukr nahradit!
3)    Když máte čaj vychlazený na zhruba pokojovou teplotu, nechte ho chladnout dál, až bude spíše studený. Nikdy nedávejte “houbu” ani zákvas do teplého čaje, zabili byste spoustu mikroorganismů a výsledek by se nemusel povést.
4)    Studený čaj přelijte do obří zavařovačky, nechte nahoře trochu místa, a vylijte do čaje  zákvas.
5)    Nyní si pořádně, ale pořádně umyjte a osušte ruce! Hygiena je extrémně důležitá!
6)    Pak vezměte kulturu kombuchy, kterou jste si koupili v obchodě a opatrně ji rozprostřete na povrchu čaje se zákvasem. 
7)    Zavařovací sklenici zakryjte filtračním papírem nebo plátýnkem a hrdlo pečlivě utěsněte gumičkou, aby ani hmyz nepronikl dovnitř!
8)    Celou sklenici postavte do místnosti s pokojovou teplotou.
9)    Nechte kvasit si týden a poté nápoj slijte a dejte do chladu.
10)    Máte hotovo, na zdraví.
11)    Připravte se na to, že kombucha bude trochu perlit a dokvasí.

Autor: Kamila Ulčová

Připravte si doma kimchi

Připravte si doma kimchi – geniální korejský salát plný vitamínů

reklama

Související témata: kombucha , fermentace

reklama

Přečtěte si také