Suroviny
Postup přípravy
1
Do vlažného mléka dáme cukr a vyrobíme kvásek
Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme s kváskem, popřípadě ještě s trochou mléka
Dále přidáme žloutek a rozpuštěné máslo
Vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na vařečku a ruce
2
Těsto rozválíme na tloušťku 1–1,5 cm
Skleničkou vykrajujeme kolečka, která necháme ještě asi 10 minut na stole kynout
Pak je osmažíme na oleji po obou stranách pod pokličkou (smažíme dozlatova v hrnci s větším množství oleje)
Vdolečky ozdobíme rozvařenými oslazenými borůvkami, které zahustíme Solamylem a šlehačkou
Dezert
Bavorské vdolečky s borůvkami a šlehačkou
Ingredience na vdolky:500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 20 g másla do těsta, 2 lžičky cukru, 1 žloutek, 0,25 l mléka, 1 lžička soli. Na ozdobu:500 g borůvek, 2 lžíce moučkového cukru, 1 smetana na šlehání.