Aquaponická farma nabízí řešení pro budoucnost. V unikátní symbióze zde produkují čerstvé ryby a zeleninu

Rybí zahrada je český projekt, který spojuje pradávné přírodní principy s moderními poznatky. Na jejich základě kousek za Prahou vyrostla farma, kde se v systému aquaponie propojuje chov ryb a pěstování rostlin.

Nejprve bychom asi měli vysvětlit pojem aquaponie, který si do našeho slovníku teprve hledá cestu. Jde o systém produkce potravin, který je založen na přirozeném koloběhu hnojiv v přírodě: zvířata poskytují výživu rostlinám a rostliny zase zvířatům.

Rybí zahrada, která se nachází v Lážovicích, využívá jako první v České republice recirkulačního systému pěstování rostlin a chovu ryb. Tento uzavřený ekosystém výrazně prospívá životnímu prostředí, neboť zaručuje až 95 % úspory vody oproti běžnému zemědělství, podstatně menší nároky na užitnou plochu, pouze přírodní procesy bez špetky chemie a minimální uhlíkovou stopu. Aquaponické zemědělství bývá nazýváno farmařením budoucnosti či pro budoucnost. „Kdyby všichni přistupovali k chovu ryb jako my, zachránily by se vodní zdroje a lidstvo by bylo nakrmeno,“ říká Jan Dušek, jeden ze zakladatelů Rybí zahrady o tom, proč vidí aquaponii jako cestu k udržitelné budoucnosti. Voda obohacená rybím „hnojivem“ slouží jako výživa pro rostliny, jejichž kořenový systém vodu čistí a ta se pak vrací zpět k rybám. Takto lze pěstovat zeleninu v několika patrech a bez nutnosti využití zeminy.

Na farmě Rybí zahrada se chová několik druhů ryb, které mají tržní potenciál a vysoký nutriční přínos pro člověka. Na e-shopu můžete vybírat tilápii, sumečka, pstruha duhového, ale i kapra nebo jesetera. Objednat lze celé ryby, ale i zpracované filety, farma nabízí i ryby uzené nebo marinované, případně komplet bedýnky se surovinami na konkrétní recept. V druhé části provozu se pěstuje zelenina, kterou také najdete v obchodě. Z velké části se zde pěstuje listová zelenina, jako je mangold nebo různé druhy salátů. Ale pěstují zde také bylinky, například velkolistou bazalku, koriandr, pažitku, ale i chilli papričky.

Důraz farma klade především na to, aby produkt zůstal lokální a udržitelný. Vše je tedy vždy čerstvé a na rozdíl od dovážených produktů tyto neobsahují žádné mikroplasty či jiné škodliviny. Pravidelné testy z dvou nezávislých laboratoří prokazují, že ryby z Rybí zahrady obsahují vyšší hodnoty u zdraví prospěšných látek, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, nežli je tomu u dovážené a masové produkce.

Z listového salátu můžete připravit třeba pravý a původní salát Caesar podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Pokud vás aquaponický systém zajímá, můžete se na farmu zajet podívat, každý sudý pátek v měsíci zde pořádají prohlídky, kde vám vysvětlí, jak toto perpetuum mobile funguje. A to nejlepší nakonec, součástí exkurze je i ochutnávkový set. Každopádně je nutné si místo na prohlídce předem rezervovat. Z mého pohledu je celý systém opravdu fascinující. Technologicky celkem náročný, ale je skvělé, že využívá přirozený koloběh, a to bez jakékoliv chemie. Ve spodním patře farmy jsou sádky s rybami. Jakmile voda v sádkách obsahuje vyšší obsah rybích exkrementů, přečerpá se do horního patra, kde se pěstuje zelenina pouze ve vodě, bez zeminy. Právě voda obohacená rybím „hnojivem“ je pro rostliny blahodárná. Jakmile rostliny všechny živiny z vody vyčerpají a kořenovým systémem ji přefiltrují, vrací se vyčištěná voda zpět do spodního patra do sádek s rybami.

Součástí areálu farmy je také nový skleník, ve kterém se využívá zbytkové teplo z chovu ryb, ale i pevné hnojivo, přefiltrované z vody ze sádek.

Jak už bylo řečeno, produkty z Rybí zahrady si lze objednat přes e-shop, kde je možné zakoupit jednotlivé produkty z farmy, připravené FishBoxy či zvolit formu předplatného, kdy zákazníci získají pravidelný přísun ryb a zeleniny v intervalech nastavených dle vlastních preferencí. Další možností je návštěva prvního bistra Rybí zahrada na pražském Kulaťáku neboli Vítězném náměstí v Dejvicích. Zde můžete ochutnat výborná jídla připravená z ryb, například rybí burger, červené rybí curry nebo smažené rybí hranolky. „Rádi bychom v našem bistru lidem nabídli vysoce kvalitní stravu s dohledatelným původem. Naší vizí na letošní rok je otevřít více obdobných bister, v nichž bychom mohli i nadále kontrolovat maximální kvalitu pokrmů. Receptury všech jídel nám připravil šéfkuchař Zdeněk Křížek ze Sensa Fine Food Bistro, lidé si tak z našeho stánku odnesou jídlo jako ze špičkové restaurace,“ dodává Jan Dušek k vizi nově otevřeného Bistra Rybí zahrada v pražských Dejvicích.

Zdroj: TZ, autorský text, rybizahrada.cz

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty