Suroviny
- vejce 4 ks
- moučkový cukr 4 lžíce (75 g)
- olej 2 lžíce
- polohrubá mouka 4 lžíce (90 g
- prášek do pečiva 1 lžička
- kakao 2 zarovnané lžíce (16 g)
Krém
- máslo 100 g
- tvaroh 500 g
- moučkový cukr 110 g
Poleva
- hořká čokoláda (případně na vaření) 100 g
- máslo 80 g
- mléko 2 lžíce
- moučkový cukr 1 lžíce
Postup přípravy
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte polotuhý sníh, pak přidejte všechen cukr a vyšlehejte tuhý sníh, který tvoří špičky.
- Šlehejte dál a po jednom zašlehávejte všechny žloutky, následně i olej po lžících.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao a zamíchejte do vyšlehané vaječné směsi (lze i na nižší otáčky zašlehat).
- Těsto nalijte na hluboký plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 10 minut na 200 °C.
- Krém: Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte. Následně po lžičkách zašlehejte všechen tvaroh. Hotový krém natřete na vychladlý piškot a dejte ztuhnout do lednice.
- Poleva: Máslo rozpusťte v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidejte nalámanou čokoládu a rozmíchejte v hladkou hmotu.
- Přidejte lžíci mléka a míchejte, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmíchejte stejným způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet). Pokud použijete hořkou čokoládu (nad 50 % kakaa), vmíchejte do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Čokoládu na vaření doslazovat nemusíte, tato čokoláda je sladká dost.
- Polevu nalijte na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřete po celém moučníku. Pracujte rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Nechte ztuhnout v lednici. Moučník podávejte vychlazený.
Vyzkoušejte také recept na klasický cheesecake z New Yorku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE