Marocké zeleninové tajine

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Marocké zeleninové tajine Foto:
Marocké zeleninové tajine
Foto: Kitchenette.cz

Tajine je pokrm připravený v hrnci stejného jména, který je typický pro Maroko. Hrnec má poklici vysokého kónického tvaru, díky které okamžitě stéká odpařující se tekutina zpátky. V podstatě jde o dlouhé pomalé dušení, kdy se zachová co nejvíce lahodné šťávy.

Markéta z food blogu Kitchenette.cz má na tento pokrm vzpomínky přímo romantické :)

Byl to náš nejoblíbenější kousek, který se dal objednat v dnes už bohužel zaniklé autentické arabské restauraci Dahab, kam jsme s manželem první měsíce chodili téměř na každé rande. Už tenkrát jsem se doma snažila zdejší kuchaře napodobit, ale chtělo to čas a trvalo mi to více jak 6 let. Klíčem k dokonalé chuti bylo jedno koření, stále mi tam chyběl římský kmín. Jinak se s tímto receptem dá téměř volně improvizovat, ale bez cizrny to není ono. Tu si můžete připravit den předem, stačí namočit a uvařit sušenou. Také rajčata někdy použiji čerstvá místo konzervovaných a s nějakým spařováním a odslupkováváním se moc netrápím, přidám je do hrnce půlená a po chvíli se slupka odloučí a já ji vylovím vidličkou.

V některých receptech na tajine můžete narazit na papriku, dýni, brambory a téměř jakoukoli další zeleninu, jaká vás napadne, takže to třeba zkuste napoprvé podle tohoto receptu a pak už klidně improvizujte. Jako přílohu v Dahabu servírovali kuskus, já doma většinou připravuji quinou, bulgur nebo třeba jáhly. Masožravcům přidejte jehněčí klobásky nebo kotletky.

Suroviny
nakládaná rajčata 1 plechovka
střední cibule 1 ks
česnek 3–4 stroužky
mletý zázvor 1 lžička
mletá skořice 1 lžička
cayenský pepř dle chuti
střední cuketa 2 ks
velké mrkve 3 ks
střední lilek 1 ks
vývar nebo voda 1 hrnek
cizrna (nebo alternativa suché, namočené a uvařené) 1 plechovka
na závěr můžete posypat čerstvou mátou nebo petrželkou
Postup
1

Nejprve si připravte zeleninu. Oloupanou mrkev rozpulte a poté kusy rozčtvrťte na klínky. Je lepší ji nechat takto na větší kusy, aby se během dušení nerozvařila. Lilek a cukety omyjte a nakrájejte na větší kostky asi 2 cm velké.

2

Na středně rozpálené pánvi nebo ve větším hrnci osmahněte na oleji na kostičky nakrájenou cibuli, občas zamíchejte a smažte, dokud nezačne měnit barvu. Přidejte nasekaný česnek a všechno koření a za stálého míchání pár minut restujte.

3

Přidejte lilek, cuketu a mrkev a dalších několik minut smažte, zeleninu při tom obracejte, aby se obalila kořením s olejem a lehce změkla. Za 2–4 minuty do hrnce přidejte rajčata a cizrnu, podlijte vývarem a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a přiklopené nechte probublávat, dokud zelenina nebude měkká tak, jak to máte rádi. V ideálním případě by si zelenina měla zachovat barvu a mrkev by měla být připravená na skus. Trvá to přibližně 15 minut.

4

Servírujte s kuskusem nebo uvařenou quinoou, případně s rýží natural.

Marocké zeleninové tajine, Foto: Kitchenette.cz

Marocké zeleninové tajine. Foto: Kitchenette.cz

Markéta Pavleje, Foto: Objevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama