Quinoa je vzácný poklad Inků

Quinoa  Foto:
Quinoa
Foto: Thinkstock

Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její semena se tradičně používala jako obilnina – mlela se z nich mouka nebo sloužila k přípravě kaší a zahuštění polévek. I dnes si zaslouží vaši zvýšenou pozornost.

Inkové quinou uctívali jako „matku zrn“, dávala sílu válečníkům i malým dětem. V posledních letech se díky svým úžasným vlastnostem těší obrovskému zájmu „moderního“ světa. Existuje ve třech druzích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Quinoa , Foto: Thinkstock

Proč je quinoa tak oblíbená? Seznamte se s jejími přednostmi:

Je bohatá na vlákninu, což prospívá našemu zdraví:

• Zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek.

• Víte, že je vláknina nejlepším přítelem žen? A zvláště těch v pre-menopauzálním věku. Významně totiž snižuje riziko rakoviny prsu.

• Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny.

Quinoa , Foto: ThinkstockI když není maso, obsahuje spoustu bílkovin:

• Inckým válečníkům dávala quinoa sílu i léčila zranění. Rostlinné bílkoviny příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání.

• Bílkoviny obsažené v quinoe jsou vyváženou kompozicí všech esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje.To pomáhá zmírňovat různá onemocnění a zdravotní obtíže.

Nemá nic společného s mlékem, a přesto je plná minerálů, zvláště vápníku a hořčíku:

• Jak všichni víme, vápník posiluje kosti a může zmírnit problém shrbených zad v pozdějším věku.

• Kombinace hořčíku a vápníku pomáhá lepšímu spánku. Pro snadnější usnutí zkuste místo skleničky teplého mléka svým dětem dopřát večerní menu s quinoou.

• Vápník spolupůsobí při srážení krve, ovlivňuje funkci svalů a přenos neuronů.

Jí se jako obilnina, ale je stejně jako zelenina zdrojem vitamínu E:

• Vitamin E je antioxidant, který chrání před volnými radikály. Dělá vaši pleť mladší a zářivější.

• Snižuje riziko rakoviny.

• Působí pozitivně v buněčných membránách, zvyšuje plodnost a posiluje činnost nervové soustavy.

Dodává energii díky komplexním uhlohydrátům:

• Upravuje hladinu cukru v krvi, je ideální pro diabetiky.

• Chcete zhubnout? Quinoa má nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu.

Quinoa, Foto: Thinkstock

příjemnou strukturu a neutrální chuť, která se dobře snoubí téměř se vším. Snadno a rychle se upravuje. Má všestranné použití – nasladko i naslano. Můžete ji přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do těsta na lívanečky a sušenky, uvařit z ní kaši nebo nákyp….

Autor: Ester Brožová

Recept

Salát s quinoou a avokádem Foto: Michal Šajmir

Salát s quinoou a avokádem

Quinoa si získává stále více pozornosti. Není divu, je velmi zdravá, výživná a lehce stravitelná. Navíc z ní můžete vykouzlit skvělá jídla. Vyzkoušejte například tento ...

Recept

Zeleninová polévka s quinoou Foto: Michal Šajmir

Zeleninová polévka s quinoou

Lehká zeleninová polévka se promění v syté jídlo díky quinoe, která polévku krásně zahustí a zároveň dodá velkou porci bílkovin. Perfektně propojené chutě a lahodná ...

Recept

Placičky z quinoy s koriandrovým dipem Foto: Michal Šajmir

Placičky z quinoy s koriandrovým dipem

Quinoa je fantastická surovina, kterou nemusíte používat jen jako přílohu. Zkuste z ní udělat výborné křupavé placičky se svěžím koriandrovým dipem. Tahle forma přípravy ...

Videa

reklama

reklama