Krémová zelená polévka z hladkolisté petržele

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–5
Krémová zelená polévka z hladkolisté petržele  Foto:
Krémová zelená polévka z hladkolisté petržele
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Pikantní, zářivě zelená polévka plná chutí je reminiscencí na staročeské jarní bylinkové polévky, ale vyznívá, také díky citronu, velice současně. Našim chutím nepochybně vyhoví i doplněk čerstvého křenu, kterým se posype.

Článek

Zelené jarní polévky Foto:

13 jarních polévek aneb Zelený restart

Jaro je v plném proudu a všude venku září sytá zelená barva. Čerstvá tráva, světle zelené lístky na stromech, všechno se zelená a stejně tak by se měl zelenat i náš talíř!
Suroviny
hladkolistá petržel 500 g (asi 4 svazky)
máslo 3 lžíce
česnek nakrájený na plátky 2 stroužky
cibule nakrájená na plátky 1 ks
drůbeží vývar 1 litr
smetana 250 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvý nastrouhaný křen k podávání
Postup
1

Do velkého hrnce dejte vařit vodu, vložte petržel a vařte 30 vteřin až 1 minutu, aby měla zářivě zelenou barvu a zvláčněla. Sceďte ji a vložte do mísy s ledovou vodou, aby si uchovala barvu. Pak ji sceďte a nasekejte nahrubo.

2

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte česnek, cibuli, osolte, opepřete a smažte za promíchávání asi 6 minut, až cibule zvláční. Vlijte vývar a smetanu a uveďte do mírného varu. Povařte asi 20 minut, pak přidejte petržel, osolte a opepřete.

3

Polévku rozmixujte a dochuťte citronovou šťávou. Pokud chcete, můžete ji protlačit přes síto, aby byla hodně hladká. Pak ji rozdělte do talířů nebo misek a doplňte čerstvě nastrouhaným křenem.

Krémová zelená polévka z hladkolisté petržele  Foto: Krémová zelená polévka z hladkolisté petržele; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Článek

Nejlepší recepty na krémové polévky Foto:

20 receptů pro milovníky krémových polévek

Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Videa

reklama

reklama