Kančí na mléce se zapečenými bramborami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Kančí na mléce se zapečenými bramborami Foto:
Kančí na mléce se zapečenými bramborami
Foto: S Italem v kuchyni

Zvěřina potřebuje čas. Když jí ho dáte, předvede vám sílu, kterou v sobě má. My pro vás máme tradiční italský recept na maso pečené v mléce, díky čemuž bude neuvěřitelně šťavnaté. Mléko dodá skvělou chuť i bramborám.

Připravte si kančí na mléce podle video receptu s Emanuelem:

Suroviny
na marinádu:
cibule 1 ks
řapíkatý celer 2 nohy
mrkev 2 ks
jalovec 4 ks
celý pepř 1 lžíce
rozmarýn 1 snítka
voda 750 ml
červené víno 750 ml
na divočáka:
kančí kýta 800 g
mléko 1 l
řapíkatý celer 1 ks
mrkev 1 ks
cibule 1 ks
hovězí vývar
na brambory:
brambory nakrájené na plátky 1 kg
máslo 20 g
mléko 3 dl
česnek 1 stroužek
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
Postup
1

Divočáka marinujte den předem. Začněte tím, že kančí nakrájíte na kostky. K nim přidejte koření: 1 lžíci celého pepře, 4 ks hřebíčku, snítku nalámané rozmarýny, 3 ks nalámaného bobkového listu, 4–5 kuliček jalovce. Dále si připravte klasickou směs zeleniny: 1 cibuli, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 mrkve. Vše přidejte k masu s kořením. Směs promíchejte rukama, nesolte, ale zato zalijte vínem s vodou v poměru 1:1. Maso marinováním změkne a chuť divočiny se zjemní. Uložte je nejlépe na 24 hodin do lednice.

2

Jestli si maso budete dávat k obědu, je třeba začít opravdu brzy, zvěřina si to žádá. Maso propláchněte pod vodou, abyste očistili krev, kterou ještě pustilo. Dejte je do hrnce, zalijte asi litrem mléka, aby zůstalo ponořené. Dejte je na plotnu a vařte, dokud se mléko nevyvaří. To trvá 30–40 minut. Často je kontrolujte, a když začne tekutina bublat, plamen zmírněte. Mezitím si připravte zeleninový základ. Asi půl cibule, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na drobné kousky. Maso přendejte do misky a nechte pár minut odpočívat. Do stejného hrnce nalijte panenský olivový olej a zeleninu na něm lehce osmahněte dozlatova. Na zeleninu vraťte kančí, promíchejte a vše zalijte vývarem a přiklopte pokličkou vyrobenou z alobalu. Na mírném ohni kančí vařte asi 45 minut do změknutí.

3

Oškrábané brambory nakrájejte na tenčí plátky. Na pánev s rozpuštěným máslem vhoďte stroužek rozmačkaného česneku a krátce osmahněte. Česnek vyndejte a na pánev dejte brambory. Chvíli je restujte, pak zalijte zlátnoucí brambory mlékem, aby zůstaly ponořené. Pomalu je vařte, dokud tekutina nezhoustne. Nakonec si připravte zapékací misku, do které vše přendejte, podle chuti osolte a opepřete a zapečte v troubě rozehřáté na 190 °C. Po 5 minutách můžete servírovat.

 

S Italem v kuchyni

S Italem v kuchyni

S Italem... v kuchařce! Jedinečné setkání s oblíbeným kuchařem Emanuelem Ridi, které vám přinese jen to dobré na každý den.

Čeká vás přes 70 vybraných italských receptů, doplněných o šťavnaté fotografie jídel a četné snímky z natáčení pro pohodu u vašeho rodinného krbu i plotny.

Videa

reklama

reklama