Francouzské kuře s cibulí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuře po francouzsku Foto:
Kuře po francouzsku
Foto: All

V čem je toto kuře francouzské? Peče se totiž v cibulovém základu, který je používán i na přípravu známé francouzské cibulačky! Věříme, že si vás tento pokrm získá!

Suroviny
máslo 3 lžíce
cibule pokrájená na půlkolečka 900 g
česnek, pokrájený 2 stroužky
čerstvý tymián, pokrájený 1 lžička
mouka 2 lžíce
hovězí nebo kuřecí vývar 2 hrnky
olivový olej 1 lžíce
kuřecí prsa nebo stehna 500 g
sůl, pepř
dijónská hořčice 2 lžíce
nastrouhaný sýr Gruyére 1 hrnek
Postup
1

Ve větší pánvi rozpusťte máslo na středním plameni, přidejte cibuli a pár minut restujte. Cibule trochu změkne, následně plamen snižte a restujte cca 1 hodinu do zlatohněda (ano, je to hodně, ale tento recept je postaven na francouzské cibulačce – i v jejím případě se cibule restuje minimálně hodinu).

2

Pokud se vám cibule připeče, maličko ji polijte vodou nebo vývarem – takto se odlepí. Přidejte česnek, tymián, mouku a za stálého míchání restujte další minutu.

3

Přilijte polovinu vývaru, promíchejte, zvyšte plamen a přiveďte k varu. Poté lehce snižte teplotu a nechejte slabě probublávat asi 5 minut – poté sundejte z plotny.

4

Mezitím rozehřejte další pánev na středně vysokém plameni a přilijte olej. Kuře okořeňte solí a pepřem, vložte do pánve a všechny kousky zatáhněte z obou stran (cca 2–4 minuty z každé strany). Dejte na talíř.

5

Zbylý vývar vlijte do pánve po kuřeti, přidejte balzamikový ocet, hořčici a přiveďte k varu. Snižte teplotu a zredukujte na polovinu (stačit by mělo cca 5 minut).

6

Připravenou cibuli přendejte do pekáčku nebo pánve, kterou můžete dát do trouby, poklaďte kuřetem a zalijte zredukovanou šťávou z pánve. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut.

7

Jakmile bude maso hotové, posypejte sýrem a dejte zapéct do trouby na 2–4 minuty. Můžete podávat!

Francouzské kuře s cibulí 2 Foto: Francouzské kuře s cibulí; foto: closetcooking.com

Videa

reklama

reklama