Cuketový bezlepkový chléb na každý den

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 malý bochník
Cuketový chléb na každý den  Foto:
Cuketový chléb na každý den
Foto: kuchařka Přirozeně

Skvělý bezlepkový chléb je nejtvrdší zkouškou každého výživového kuchaře a říci, že trvalo dlouhou dobu dát tento recept dohromady, je tak trochu slabé označení. Mám ráda chléb, který nestojí pouze na ořeších a semínkách.

Součástí tohoto bochníku jsou vejce s cuketou, je zdravý a strávníka uspokojí bez zbytečného pocitu těžkosti. Mleté mandle mají lehce nasládlou chuť, což se dobře hodí do verze s medem, ale já dávám přednost troše lahůdkového droždí pro sýrovou a slanou chuť. Hrajte si s tím a sami zjistíte, které přídavky chutnají nejvíce vám a vaší rodině. Rozhodně nezapomeňte cuketu vymačkat! Já používám pytlík na ořechové máslo, ale pokud jej nemáte, můžete použít čistou mušelínovou látku nebo utěrku.

Suroviny
mandle 165 g
jedlá soda 1/2 vrchovaté lžičky
špetka soli
bezlepkové ovesné vločky, namleté v robotu nebo mixéru 30 g
rozšlehaná vejce 3 ks
cuketa, nahrubo nastrouhaná a vymačkaná 180 g
kokosový olej 1 lžíce + na vymazání
chia semínka 1 lžíce
Volitelné příchutě:
1 lžíce lahůdkového droždí nebo med nebo bylinky
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C, plynovou na stupeň 4 a kokosovým olejem vymastěte plechovou formu na 900 g velký bochník.

2

Ve velké míse smíchejte mleté mandle, jedlou sodu, sůl a mleté vločky. Přidejte vejce, nastrouhanou cuketu, kokosový olej a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte chia semínka. Nalijte do připravené plechové formy a pečte 40–45 minut, až je chléb navrchu hnědý a nůž, který zapíchnete doprostřed, vyndáte čistý. Vyklopte z formy a před nakrájením a podáváním nechte chladit 1 hodinu.

3

Uchovávejte v lednici až 3 dny ve vzduchotěsné nádobě nebo zabalený v potravinové fólii.

Cuketový chléb na každý den  Foto: Cuketový chléb na každý den; foto: kuchařka Přirozeně

Přirozeně

Přirozeně Foto:

Xochi Balfourová

Cesta ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu.

Pokud jste někdy pocítili, jak vás pohlcuje dnešní hektická doba, a zase jste sáhli po dvojitém espressu v chabé naději, že zítra bude líp, zkuste se tentokrát vydat novou cestou. Xochi Balfourová ve své knize ukazuje, jak lze naslouchat vlastnímu tělu, zpomalit a bez drastických očistných kúr či diet nalézt vyrovnanější a celistvější způsob života.

Její recepty jsou přirozeně bezlepkové a bezlaktózové, z velké části založené na rostlinné stravě. Neodmítá maso, ale nabízí dostatek pestrých pokrmů i bez něj.

Kniha Přirozeně ovšem není jen krásnou kuchařkou plnou receptů na zdravá a lahodná jídla. Xochi, která svůj život zasvětila naturopatii, se v ní věnuje také výrobě domácí kosmetiky, aromaterapii, vztahům člověka k sobě samému i k druhým lidem – zkrátka všemu, co potřebujeme, abychom našli rovnováhu, získali energii a posílili své zdraví.

Vydalo nakladatelství Jota, doporučená cena 398 Kč

Uložit

Uložit

Videa

reklama

reklama