Bramborové taštičky s tvarohem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Bramborové taštičky s tvarohem Foto:
Bramborové taštičky s tvarohem
Foto: archiv Gurmet

Mnohým připomínají dětství a rádi na ně vzpomínají. Přitom jde o jídlo tak snadné, že se do dětství můžete vracet třeba každé dva týdny.

Suroviny
brambory – varný typ A 800 g
mouka na podsypání
sůl 1 špetka
máslo 100 g
Náplň:
tvaroh 250 g
vanilkový cukr 1 sáček
citronová kůra 1 lžička
Postup
1

NÁPLŇ: Umíchejte v misce tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Pro zvýraznění chuti přidejte citronovou kůru.

2

Brambory uvařte ve slupce a slijte. Ještě za tepla je oloupejte a rozmačkejte nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhané brambory přesuňte na lehce pomoučený vál, přidejte špetku soli a hněťte je tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní tvárná hmota.

3

Z těsta vytvarujte válec a odkrajujte z něj stejně velké kousky. Z těch pak vyválejte placky tlusté asi 0,5 až 1 cm, které budou mít 15 až 20 cm v průměru.

4

Doprostřed každé placky dejte tvarohovou náplň, placku přehněte na poloviny a utěsněte okraje, aby tvaroh nevytekl. Vzniklé taštičky opečte nasucho buď přímo na plotně, nebo na suché pánvi. Že jsou hotové, poznáte podle zlatohnědé kůrky, která se vytvoří na povrchu.

5

Servírujte teplé, nebo studené, polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.

6

Prima tip: Taštičky můžete naplnit také povidly nebo nastrouhanými jablky se skořicí.

Gurmet - červen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

Měsíc červen mají asi nejraději děti. Jednak mají hned v jeho začátku svátek, s jeho koncem také začínají prázdniny. Na děti (a také na jejich maminky) myslíme i v časopisu Gurmet. V červnovém čísle totiž najdou praktické tipy, jak si mohou užít pořádný mejdan na Den dětí a hlavně jak si na něj připravit dobrůtky jen s malou výpomocí maminek.

O tom, že léto už klepe na dveře, není pochyb. Spolu s ním přichází také čas jedné z nejoblíbenějších sezonních aktivit – grilování. Tentokrát jsme na něj připravili několik receptů z hovězího masa, nad kterými se vám budou sbíhat sliny. Na kulinární výlet vás tentokrát pozveme do Rakouska, jehož kuchyně je nám víc než blízká. Naučíme vás také, jak si připravit osvěžující a také zdravé letní smoothies.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama