6 věcí o klíčcích, které musíte vědět

Klíčky a výhonky  Foto:
Klíčky a výhonky
Foto: Thinkstock

Děti na základní škole si nechávají naklíčit na vatičce hrách jen tak pro zábavu. Starší a odvážnější pak zkoušejí přidat naklíčenou čočku do salátu a šéfkuchaři využívají klíčky a výhonky k dozdobení svých uměleckých děl. Zkuste to taky!

1. Než přijde jaro…

Možná se na nejrůznější klíčky a výhonky díváte s despektem, protože je považujete za součást jídelníčku vegetariánů. Věřte však, že na konci zimy vás nic nenabije energií a vitaminy tak, jako naklíčené luštěniny nebo třeba výhonky ředkviček. Díky těmto drobným rostlinkám dostanete na talíř něco čerstvého a zeleného (a křupavého i chutného), co za vámi necestovalo přes půl zeměkoule. Jediná nevýhoda klíčků je, že je musíte nechat naklíčit – pokud možno – několik dní předem.

 

Recept

Zelená smažená rýže Foto: archiv Gurmet

Zelená smažená rýže

Tahle krásně barevná rýže zahání chmury a do jídelníčku přivolává jaro. A kromě dvou balíčků se zeleninou na ni nepotřebujete nic, co byste běžně neměli doma.

 

Klíčky a výhonky 3 Foto: Thinkstock2. „Továrna“ na zdraví

Každé semeno je zásobárnou energie pro úplně novou rostlinu. Když tuhle skrytou sílu dokážete využít, získáte užitečný zdroj vitaminů, minerálů, proteinů a antioxidantů. Klíčky zkrátka obsahují všechno, co rostlina (ale i lidský organismus) k životu potřebuje. Mají detoxikační účinky a obsahují spoustu enzymů, které tělu usnadňují trávení, a na rozdíl od luštěnin nenadýmají.

3. Od adzuki po vojtěšku

Každé semínko ve vaší kuchyni může vyklíčit, stačí dát mu ty správné podmínky. Některé je třeba nechat dorůst až do výhonků s listy (jako třeba řeřichu), jiné jsou výborné sotva naklíčené (např. hrách na pučálku). Do svého kuchyňsko-pěstitelského snažení můžete kromě řeřichy zařadit třeba i ředkvičky a hořčičná semínka. Klíčí a rostou snadno a rychle a jejich jemně štiplavá chuť vynikne i na chlebu s máslem nebo v pomazánkách.

Chcete-li ochutnat něco, co ještě nikdo ve vašem okolí nezkusil, nechte si naklíčit semínka fenyklu. Rozprostřete je v jedné vrstvě na děrovaný tácek a chovejte se k nim spíš jako k luštěninám než jako k malým semínkům. Nejlepší jsou totiž třetí den, ještě než nasadí listy. Co se klíčků týče, sáhněte po osvědčených zásobách do spíže – po čočce, cizrně, fazolích, mungu, adzuki či hrachu...

Článek

Fazole mungo  Foto: Thinkstock

Mungo je víc než obyčejná fazole

Pokud jste ještě neochutnali luštěninu mungo, o mnoho přicházíte. Malé zelené fazolky vynikají specifickým aroma a v naklíčené podobě i vysokým podílem zdraví prospěšných ...

4. Postup krok za krokem

Představte si semínka jako spící krasavice. Nejdřív je musíte probudit k životu, pak už stačí jen letmá péče. Na začátku je třeba nechat je „natáhnout“ co nejvíc studené vody. Řeřichu, ředkvičky i drobná hořčičná semínka tedy nasypte do misky vystlané mokrou vatou a udržujte je ve vlhku, dokud nevyrostou. Trvá to 3 dny až týden a můžete je průběžně zastřihávat nůžkami.

Luštěniny nejdřív namočte na 4–12 hodin do studené vody. Tu pak slijte a budoucí klíčky udržujte přiměřeně vlhké (stačí je 2x až 3x za den propláchnout studenou vodou). Pokud se vám bude zdát, že vysychají, namočte je na 5 minut a pak vodu opět slijte. Vyklíčí stejně rychle jako řeřicha.

Chcete-li klíčky odložit do lednice, udělejte to 8–12 hodin po posledním proplachování. Mokré by se vám rychle zkazily, suché vydrží asi týden. Naklíčené luštěniny nebo výhonky řeřichy lze koupit i v obchodě, ale u těch „domácích“ si můžete být jistí, že nebudou ničím přihnojované.

Klíčky a výhonky 2 Foto: Thinkstock

Vhodná semínka luštěnin nakoupíte nejlépe v prodejnách se zdravou výživou. Pokud byste zašli do zahradnictví, získali byste s největší pravděpodobností semena namořená, určená k sadbě, a nikoli ke konzumaci. V některých supermarketech koupíte balení už naklíčených luštěnin, dodává je například firma Beskyd, Fryčovice. Ve velkém zde nakličují čočku, vojtěšku, mungo a cizrnu. Vybírejte si klíčky, které nejsou oschlé, a doma je pak rychle spotřebujte.

5. Do salátu i na pizzu

Možností, jak využít v kuchyni klíčky a výhonky, je nepřeberně. Naklíčená řeřicha, ředkvičky či hořčice se hodí v syrovém stavu do pomazánek a dipů nebo jako pikantní ozdoba pokrmů. Naklíčené luštěniny lze jíst i v syrovém stavu (třeba v zeleninovém nebo těstovinovém salátu), ale stejně dobře je lze blanšírovat ve vroucí vodě nebo osmažit na pánvi. Z cizrnových klíčků doporučujeme udělat hummus, z naklíčeného hrachu zase pomazánku s cibulí a česnekem. Klíčky munga se dají dokonce použít i na pizzu, pokud místo rajčatového základu použijete pesto.

6. Salát s klíčky munga

Naším favoritem je pikantní salát s klíčky munga: 1 balení klíčků oblanšírujte, přidejte nakrájenou okurku a papriku a nastrouhanou mrkev, promíchejte a zalijte zálivkou ze 3 lžic pasty Tahini nebo arašídového másla, 4 lžic oleje, 4 lžic octa, 2 lžic sójové omáčky, lžíce vína, lžičky mletého chilli, lžičky nastrouhaného zázvoru, lžičky cukru, lžičky soli, 1 utřeného stroužku česneku, 1 nadrobno nakrájené šalotky a 1 hrnku kuřecího vývaru. Podávejte nejlépe s rýžovými nudlemi.

Klíčky a výhonky 4 Foto: Thinkstock

Autor: Vladislava Vaněčková. archiv časopisu GURMET

Videa

reklama

reklama