Suroviny
- hlávkový salát 2 ks
- římský salát 2 ks
- cukrový hrášek (lusky) 100 g
- pažitka 1/2 svazku
- petrželka 1/2 svazku
- šťovík (klidně i z vaší zahrádky) 1 hrst
- chilli papričky 1 ks
- máslo 1 lžíce
- citron 1 ks
- vlašské ořechy 100 g
- sůl
Krutony
- pita chléb 2–4 placky
Postup přípravy
- KRUTONY: Chlebové placky nasucho opečte na grilovací pánvi a ihned, dokud jsou měkké, je nakrájejte na menší trojúhelníky a odložte na talíř.
- Ze salátů odstraňte zvadlé listy a odřízněte spodky košťálů. Hlávky nechte v celku, dobře je opláchněte a pak nakrájejte na čtvrtky. Z omytých lusků odkrojte stopky a šikmo je překrojte na poloviny. Pažitku, petrželku i šťovík nasekejte. Papričku omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Pokud nemáte v oblibě příliš pálivé pokrmy, odstraňte z ní předem semínka. Pak bude jen lehce pikantní, protože právě semínka pálí nejvíc.
- Na pánvi nechte rozpustit máslo, a když zpění a začne vonět, osmahněte na něm krátce papričku. Přidejte saláty, osolte a pomalu je poduste 7–10 minut, až zavadnou a budou lehce opečené. Hotovou zeleninu mírně zakapejte citronovou šťávou a přimíchejte bylinky. Salát přendejte na mísu a ozdobte nasucho ogrilovanými ořechy a krutony.
- Prima tip: Chlebové placky položte na plech vyložený pečicím papírem, štětcem nebo mašlovačkou je potřete olejem, posypte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct. Ještě teplé placky nakrájejte.