Suroviny
- kuřecí stehno 2 ks
- cibule 1 ks
- zázvor 1–2 cm
- skořice (kousek skořicové kůry)
- badyán 3 hvězdičky
- rýžové nudle 250 g
- koriandr 1/2 svazku
- bazalka 1/2 svazku
- naklíčené mungo (výhonky) 1 miska
- sůl
Octová omáčka
- česnek 6 stroužků
- feferonky 1 ks
- rýžový ocet 100 ml
Postup přípravy
- Maso vykostěte a nakrájejte na tenké plátky. Uchovejte je v chladu. Kosti zalijte v hrnci 1,5 l vody a povařte je asi 45 minut na vývar.
- OCTOVÁ OMÁČKA: Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Celou feferonku i se semínky nakrájejte na jemná kolečka. Do mističky nalijte rýžový ocet, přidejte nakrájený česnek a feferonku a nechte odležet.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a nasucho opražte v hrnci spolu s čerstvým zázvorem, skořicí abadyánem. Na opraženou směs nalijte horký vývar a povařte pomalým varem 15 minut. Vývar preceďte (kosti, cibuli ani koření už nebudete potrebovat), osolte, přidejte maso a dalších 10 minut vařte.
- Jarní cibulky očistěte, odřízněte z nich kořínky a nakrájejte na jemná kolečka. Bylinky nasekejte na kousky (několik lístků koriandru si nechte na ozdobu polévky při servírování). Výhonky munga rozložte nacedník a prolijte je vroucí vodou. Rýžové nudle připravte podle návodu na obalu a potom je rozdělte dopolévkových misek. Vyjměte maso z vývaru a rozložte je na nudle. Na ně položte ješte cibulku, bylinky avýhonky munga a zalijte vařícím vývarem. Na dochucení podávejte octovou omáčku.
- Prima tip: K ochucení polévky a dalších vietnamských jídel se používá rybí omáčka, sladká i ostrá chilli omáčka, kerblík a citrony nebo limetky nakrájené na čtvrtiny.