Suroviny
- vejce 2 ks
- smetana ke šlehání (nebo na vaření) 1 lžíce
- čedar (nastrouhaný) 2–3 lžíce
- sezamový olej 2 lžíce
- sójová omáčka (shoyu) 2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej (na vymazání formy)
- koriandr (nebo jiná bylinka k podávání )
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Zapékací misku vymažte olejem. Vejce vyklepněte do zapékací misky, přidejte smetanu, nastrouhaný čedar, sůl, pepř a zapečte v troubě 13 minut. Bílky zpevní a žloutky zůstanou mírně tekuté.
- Na hotová vejce můžete přidat ještě trochu sýra a nadrobno nasekaný čerstvý koriandr nebo jinou oblíbenou bylinku.
- V misce smíchejte sezamový olej se sójovou omáčkou a přelijte vejce.
PRIMA TIP: Máte-li raději nadýchaná vejce, prošlehejte je se smetanou a vlijte do formičky. Místo v troubě je můžete připravit i v páře – formičku zakryjte potravinářskou fólií, postavte ji na 8 minut do pařáčku nad mírně bublající vodou a přiklopte pokličkou.
Vyzkoušejte také nebeská vejce podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nebeská vejce