Maso
- rostlinný olej 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- červená chilli paprička 1-2 ks
- zázvor (nadrobno nasekaný) 1 lžíce
- mleté vepřové maso 300 g
- fazolová pasta (s chilli, čínská) 2 lžíce
- sečuánský pepř (celý) 1 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- čínské víno (Shaoxing nebo sherry) 1 lžíce
- cukr krupice (přírodní) 1 lžička
- vývar (nebo voda) 2 lžíce
- jarní cibulka 3 ks
- chilli olej (na dochucení)
Vaječné suflé
- sojové mléko 100 ml
- vejce 6 ks
- sójová omáčka 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Začnete přípravou suflé. Promíchejte spolu sójové mléko, sójovou omáčku a vejce prošlehaná vidličkou a přecezená přes síto. Směs vlijte do ploché podávací misky nebo hlubokého talíře asi do dvou třetin výšky (při vaření nabude).
- Nádobu postavte do bambusového pařáku nebo kastrolu s vroucí vodou (ta má opět sahat asi do dvou třetin výšky misky) a vařte v páře nebo na plotýnce přikryté při mírné teplotě asi 10 minut, až vaječná směs zpevní. Dál už nevařte, ale suflé ponechte v pařáku nebo kastrolu, aby zůstalo teplé.
- Olej rozehřejte v hlubší pánvi nebo woku při středně vysoké teplotě. Vsypte nadrobno nakrájený česnek, chilli papričky a zázvor a za stálého promíchávání nechte rozvonět, asi půl minuty. Pak přidejte maso a smažte ho a promíchávejte několik minut, až bude opečené.
- K masu vmíchejte kořenicí pastu a sečuánský pepř a opět promíchávejte asi půl minuty, až se rozvoní. Nakonec dochuťte sójovou a ústřicovou omáčkou, vínem a cukrem a trochu povolte vývarem nebo vodou. Zlehka vařte 4 až 5 minut, až směs zhoustne.
- Mimo plotýnku vmíchejte k masu nakrájenou cibulku, navršte na vaječné suflé v misce a podávejte zakápnuté chilli olejem.
PRIMA TIPY: Většina čínských dochucovadel (sójová, ústřicová, chilli/fazolová omáčka) je celkem běžně dostupná v supermarketech nebo asijských obchodech. Pokud by vám jídlo připadalo příliš ostré, můžete použít jen jednu chilli papričku nebo špetku chilli vloček a namísto celého nakrájeného kousku zázvoru ho protlačit lisem na česnek a použít tak jen vymačkanou šťávu. Chilli olej si připravíte také snadno, prohřejte asi 250 ml neutrálního rostlinného oleje s asi 1 lžící chilli vloček, v uzavřené lahvi nechte několik dnů macerovat a pak vzniklý pikantní červený olej přeceďte do čisté lahve.
Připravte thajskou sweet chilli omáčku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí thajská sweet chilli omáčka