Suroviny
- vejce 4 ks
- sójová omáčka 100 ml
- třtinový cukr 2 lžíce
- víno mirin 100 ml
- voda 300 ml
- jasmínová rýže 100 g
- cukrový hrášek 100 g
- arašídový olej 2 lžíce
- sůl
- citronová šťáva (na zakápnutí)
- řasa nori (nasucho pražená)
Postup přípravy
- V hrnci uvařte vodu na vejce. Vejce jemně naklepněte špičkou nože zespodu, aby se po uvaření lépe loupala. Pak je lžící opatrně položte do bublající vody a vařte 6 až 7 minut. Vytáhněte je a ponořte do studené vodní lázně. Nechte je alespoň 10 minut chladnout a pak je oloupejte.
- Do mísy přidejte sójovou omáčku, cukr, mirin a 300 ml vody a metličkou zamíchejte. Pokud nechcete použít mirin, můžete ho nahradit rýžovým octem. Vejce vložte do marinády a zatěžkejte je talířkem, aby byla úplně ponořená. Nechte v lednici marinovat ideálně přes noc.
- Rýži uvařte podle návodu na obalu. Lusky cukrového hrášku umyjte a orestujte na horké pánvi s olejem dozlatova, zhruba 6 minut. Osolte a zakápněte citronem.
- Vejce podávejte s uvařenou rýží a hráškovými lusky. Posypte praženými mořskými řasami.
PRIMA TIP: Poměr sójové omáčky a cukru měňte podle toho, zda chcete vejce slanější nebo sladší. Místo klasické sójové omáčky můžete použít také tmavou sójovou omáčku. Do marinády lze rovněž přidat koření, například strouhaný zázvor nebo čerstvé chilli. Upravit můžete i dobu vaření vajec podle toho, jak je máte rádi.
Vyzkoušejte také kimchi ramen s vejcem podle návodného videoreceptu