Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Upečte si doma bagel, krále snídaní nejen v New Yorku

Bagel - snídaňový král

Bagel - snídaňový král Zdroj: iStock

  • Zavřít
Bagel - snídaňový král

Bagel - snídaňový král Zdroj: iStock

Do světa bagelů mě před lety přivedl můj americký přítel a musela jsem se k nim doslova prožvýkat. V čem je to, sakra, lepší než česká houska nebo jak to překoná nepřekonatelnou francouzskou bagetu? Tak nějak jsem rozumovala, ale přesto, zaslepená láskou, žvýkala neděli co neděli bagel.

Seznam.cz banner

Špenátový, obyčejný, sezamový, rajčatový. Projedla jsem se k naprosté závislosti a ta mi, na rozdíl od amerického přítele, zůstala.

Bagel je Newyorčan. Jak už to ale u dobrých věcí bývá, dávno expandoval za hranice Manhattanu a stal se globálním hitem. Je kulatý, lesklý, pevný a hutný, ale přesto příjemný. Nedrobí. Tedy alespoň ne moc. Ideální parťák na snídani, brunch nebo lehký oběd. Nevíte, jestli má blíž k a) housce nebo b) chlebu, ale b) je správně. Základ bagelu tvoří kynuté chlebové těsto, které zvládnete i doma.

Na bagelu miluji i jeho historii. Není to totiž nějaká bezduchá placka s dírou, ale každé kousnutí vám vypráví dávný příběh. Jak už bylo řečeno, usídlil se v New Yorku, ale velice americkým způsobem – je to přistěhovalec. Přivezli ho s sebou na lodích Židé, přijíždějící hledat v USA nový a bezpečnější život. Podle známé legendy bagel „vynalezl“ roku 1683 vídeňský židovský pekař jako hold polskému králi Janu III., který se svým vojskem ochránil Vídeň před Turky. Protože chtěl „po pekařsku“ vyjádřit obdiv ke králově jezdeckému umění, vyrobil pečivo s dírou uvnitř, které mělo připomínat třmen koňského postroje. Německy Bügel. Pěkná historka, že? Pravda je, že záznamy o výrobě bagelů sahají do počátku 17. století až do polského Krakowa.

Když pak doputoval do severní Ameriky, vznikl v roce 1910 v New Yorku proslavený spolek pekařů bagelů s názvem Bagel Bakers Local. Prý bylo jednodušší dostat se na Harvard, než do některé z pekáren prestižního spolku…

Ve vodě i v troubě

Bagel je asi jediné pečivo, které se vaří i peče. Právě fakt, že se před samotným pečením ještě vloží do vroucí vody, je příčinou jeho jedinečné konzistence a lesklého, křupavého povrchu. A pozor, voda, ve které se bagely vaří, musí být sladká. Přesto se nejedná o sladké pečivo, je spíše univerzální. Lehce nasládlé i slané zároveň.

Bagely si můžete koupit nebo vyrobit. Tady máte recept:

Potřebujete:

  • sáček sušeného droždí
  • 450 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 3–4 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 300 ml teplé vody

Postup:

  1. Droždí, lžičku cukru a 100 ml teplé vody dejte do mísy a nechte cca 10 minut vzejít v teple. Pak přidejte sůl, zbytek vody a postupně i mouku, až vznikne těsto. Podobně, jako u chleba, záleží na pořádném prohnětení. Trochu si zaposilujte a dejte tomu asi deset minut, dokud nebude těsto krásně vláčné. Pak vytvarujte bochánek a nechte asi hodinu v teple kynout.
  2. Po hodině rozpalte troubu kolem 200 stupňů (každý tu svou zná nejlépe) a dejte vařit hrnec s vodou a cukrem. Teď přichází ta hravá fáze: z těsta vytvarujte asi deset bochánků, každý zploštěte, propíchněte držadlem vařečky a pěkně s ním na té vařečce zatočte.
  3. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po 3–4 kusech) a minutu dvě povařte. Ve vodě je otočte.
  4. Po vyjmutí je nechte důkladně okapat, přesuňte na plech a posypte (nebo ne), čím je libo. Můžete potřít povrch mlékem. Pečete asi 25 minut, musí být pevné a znít na poklep dutě.

A jak ho mají obyvatelé New Yorku nejraději? Ta nejklasičtější klasika je čerstvý bagel s krémovým sýrem (u nás je perfektní náhradou Lučina), plátky uzeného lososa a snítkou kopru. Skvělý je také v BLT (bacon-lettuce-tomato / slanina-salát-rajče) variantě nebo jako příloha k polévce, salátu nebo hummusu.

Zdroj: autorský text, www.theatlantic.com, foto: iStock

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky New York snídaně cukr sůl mouka chléb pečivo domácí pečivo těsto bochník pečivo snídaně bagel Bagel

Návrhy pro vás

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku Sladké

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti Maso

Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně Maso

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Zapečené halušky se dvěma sýry a slaninou – slovenská klasika přímo z pekáčku Recepty

Zapečené halušky se dvěma sýry a slaninou – slovenská klasika přímo z pekáčku


Přečtěte si také

Sladké
Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

Prostřeno!
Prostřeno: Tomíkův tataráček s focaccia Napoletana

Prostřeno: Tomíkův tataráček s focaccia Napoletana

Prostřeno!
Prostřeno: Sametový kukuřičný krém

Prostřeno: Sametový kukuřičný krém

Prostřeno!
Prostřeno: Daněk, omáčka, krupicové noky

Prostřeno: Daněk, omáčka, krupicové noky

Prostřeno!
Prostřeno: Sušenkové mascarpone

Prostřeno: Sušenkové mascarpone

Maso
Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti

Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti

Přílohy
Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Soutěžící
Tomáš Vytasil jde rád proti proudu

Tomáš Vytasil jde rád proti proudu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý Sladké

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot Sladké

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot

Maso
Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti

Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně Maso

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku Maso

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

Zelenina
Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Bitva o post šéfa ODS: Rebel Ivan hodně lidí naštval, zní ze strany. Kupka sbírá nominace Ukrajinci souhlasí s podmínkami mírové dohody. Zbývají detaily, hlásí Američané ANO, SPD a Motoristé se shodli na jménech ministrů. Babiš seznam předá prezidentovi

prima-zeny

Vojta Kotek sbírá nové životní role. Z herce už je farmář, myslivec i hasič Zemřela herečka Jorga Kotrbová. Pohádkové Zlatovlásce bylo 78 let Zrádkyně Nicole se objevila ve druhé řadě. Byla jsem paralyzovaná, říká Mia.

prima-zoom

Proč vidíme tváře i tam, kde nejsou? Seznamte se s nejstarším hrošíkem na světě. Hravé Hannah byste rekordní věk nehádali Jako by spadla bomba. Poprvé za posledních 12 000 let vybuchla v Etiopii štítová sopka

prima-fresh

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

prima-cool

Brendan Fraser promluvil k nové Mumii Vyprodané koncerty ho nabíjejí energií. Tvůrce hudby z Kingdom Come láká do Brna Jsem bezdomovec, přiznal Kevin Spacey. Zkrachovalý herec žádá o pomoc Tarantina

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Počasí na sv. Kateřinu prozradí, jaká bude zima a Vánoce 8 nápadů na adventní věnce: tradiční, věčné, přírodní, moderní i lehce extravagantní Adventní tradice a zvyky. Církev chtěla udělat z adventu půst

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.