Suroviny
- cherry rajčata 400 g
- česnek 3 stroužky
- extra virgin olivový olej
- sůl
- kváskový chleba (světlý) 8 menších krajíců
- ricotta 250 g
- bazalka (lístky)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 ˚C. Rajčata vložte do pánve nebo pekáčku vhodného do trouby. Dva stroužky česneku rozmělněte a smíchejte s rajčaty. Pokapejte asi 2 lžícemi olivového oleje a dochuťte mořskou solí. Pečte asi 25 až 30 minut nebo dokud rajčata neprasknou a nezměknou.
- Mezitím do velké pánve dejte několik lžic olivového oleje. Vložte nakrájený chléb (v případě potřeby pracujte po částech) a otáčejte, aby se důkladně obalil v olivovém oleji. Oheň zmírněte na střední teplotu a opékejte 2 až 3 minuty, nebo dokud plátky chleba nezezlátnou. Topinky poté potřete zbylým stroužkem česneku.
- Na každý plátek chleba dejte velkou vrstvu ricotty a na ni několik lžic pečených rajčat. Navrch pokapejte přebytečnou šťávou z rajčat. Posypte lístky čerstvé bazalky a pochutnejte si.
Vyzkoušejte také tradiční italskou bruschettu s rajčaty podle videoreceptu s Emanuelem Ridi
Inspirujte se i dalšími recepty od foodblogerky Pasta Queen