Slávky s jablky Granny Smith, slaninou a pečeným citronem v jablečné omáčce

Moje hodnocení
2x

Možná trochu neobvyklá kombinace, ale tato sladkokyselá omáčka s uzeným tónem slaniny ke slávkám sedí přímo náramně. Delikátní pokrm připravíte během chviličky a bude slušet i slavnostní nebo romantické chvilce.

1 porce
20 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Na rozpáleném oleji orestujte na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, poté přidejte na kostičky (cca 5x5mm) nakrájený řapíkatý celer a orestujte. Poté přisypte na malé kousky nakrájený pórek a jablka na kostičky bez jadřince, ale se slupkou (cca 5x5mm) a krátce zpěňte.
  2. Podlijte jablečnou šťávou a zeleninovým vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nechte krátce svařit.
  3. Do hotového základu vložte očištěné slávky. Vše společně promíchejte a přiklopené vařte cca 4 minuty. Hotové slávky odstavte a promíchejte s nakrájenými listy z řapíkatého celeru a kostičkami vychlazeného másla, které zahustí vzniklou omáčku. Dle chuti dosolte.
  4. Servírujte s ogrilovanou půlkou citronu a čerstvou bagetou.

Pozvánka

Pokud si chcete vychutnat opravdu čerstvé slávky, nenechte si ujít Czech Mussel Week, gastronomický svátek pro milovníky mušlí, který se letos uskuteční už po šesté. Jeho zakladatelem je Pierre Manuel Boels a organizátorem je firma HOPI Fish Hub. Během tohoto festivalu, který se koná 16. - 22. září,  budou mít zákazníci jedinečnou příležitost ochutnat slávky na více než 100 různých způsobů ve více než 200 restauracích po celé České republice. Velkým lákadlem v rámci festivalu je speciální nabídka 1+1 porce zdarma, což je skvělá příležitost pro všechny milovníky dobrého a zdravého jídla a kulinářských zážitků ochutnat tyto nutričně bohaté mořské plody v různých restauracích. Pro více informací navštivte CzechMusselWeek.cz.

Vyzkoušejte slávky na víně s chorizem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: VE VARU: Dušené slávky na víně s pikantním chorizem, tymiánem a pórkem podle Ondřeje Moliny

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty