Suroviny
- slávky 600 g
- slunečnicový olej 15 g
- pórek 30 g
- jablečná šťáva 50 ml
- jablka Granny Smith 80 g
- anglická slanina 30 g
- sůl 3 g
- pepř (čerstvě namletý) 0,3 g
- řapíkatý celer 40 g
- bobkový list 1 ks
- hřebíček 2 ks
- citronová šťáva ze 1/4 citronu
- citronová kůra ze 1/4 citronu
- zeleninový vývar 40 ml
- máslo 20 g
- citrony (vcelku, na ogrilování) 35 g
Postup přípravy
- Na rozpáleném oleji orestujte na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, poté přidejte na kostičky (cca 5x5mm) nakrájený řapíkatý celer a orestujte. Poté přisypte na malé kousky nakrájený pórek a jablka na kostičky bez jadřince, ale se slupkou (cca 5x5mm) a krátce zpěňte.
- Podlijte jablečnou šťávou a zeleninovým vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nechte krátce svařit.
- Do hotového základu vložte očištěné slávky. Vše společně promíchejte a přiklopené vařte cca 4 minuty. Hotové slávky odstavte a promíchejte s nakrájenými listy z řapíkatého celeru a kostičkami vychlazeného másla, které zahustí vzniklou omáčku. Dle chuti dosolte.
- Servírujte s ogrilovanou půlkou citronu a čerstvou bagetou.
Slávky s jablky Granny Smith, slaninou a pečeným citronem v jablečné omáčce Zdroj: Prague mussel week
Pozvánka
Pokud si chcete vychutnat opravdu čerstvé slávky, nenechte si ujít Czech Mussel Week, gastronomický svátek pro milovníky mušlí, který se letos uskuteční už po šesté. Jeho zakladatelem je Pierre Manuel Boels a organizátorem je firma HOPI Fish Hub. Během tohoto festivalu, který se koná 16. - 22. září, budou mít zákazníci jedinečnou příležitost ochutnat slávky na více než 100 různých způsobů ve více než 200 restauracích po celé České republice. Velkým lákadlem v rámci festivalu je speciální nabídka 1+1 porce zdarma, což je skvělá příležitost pro všechny milovníky dobrého a zdravého jídla a kulinářských zážitků ochutnat tyto nutričně bohaté mořské plody v různých restauracích. Pro více informací navštivte CzechMusselWeek.cz.
Vyzkoušejte slávky na víně s chorizem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: VE VARU: Dušené slávky na víně s pikantním chorizem, tymiánem a pórkem podle Ondřeje Moliny