Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Šest dobrot, které určitě ochutnejte, až budete v Dubaji

Tipy, co ochutnat v Dubaji
Tipy, co ochutnat v Dubaji Autor: iStock
Březnová Dubaj je báječná záležitost. Počasí vám vlije slunce do žil a po gastronomické stránce se tu sešel celý svět. Co však nesmíte zapomenout ochutnat, až tam budete?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Celá Dubaj je neskutečný hold lidské houževnatosti a umu, vystavěný na rozpálené písečné poušti, pod kterou se povaluje moře ropy. Schází se tu celý svět a podle toho také vypadají místní gastronomické možnosti. Je libo belgický chleba, zdravé i nezdravé fastfoody, indickou, tureckou, italskou, řeckou, tex-mex nebo tradiční arabskou kuchyni? Stačí si jen vybrat, do které restaurace se zrovna dneska posadíte.

Je ale pár věcí, které jsou tu všudypřítomné a bylo by opravdu smutné je minout kvůli kousku (byť výborné) pizzy.

1. Arabská káva

Podává se v typické konvičce, která je ostatně vyobrazená i na minci jednoho dubajského dirhamu. Arabská káva není tak hustá a sladká jako turecká, spíše připomíná silný teplý čaj a perfektně sedí do místního podnebí. Pokud byste se totiž chtěli chladit studenou vodou, prohloupíte. Žádný člověk z pouště podobnou naivnost neudělá, raději celý den popíjejí teplou, přes hedvábí překapanou kávu ovoněnou kardamomem a šafránem, ke které přikusují datle namočené do sezamové pasty tahini. Zkuste to také tak a kromě toho, že potěšíte chuťové buňky, doopravdy zaženete i žízeň.

Arabský kávový rituál

Vyzkoušejte tradiční arabský kávový rituál

2. Datle

Sladké a šťavnaté datle Foto:

Namítnete, že je opravdu nemusíte. Našinec si je koupí tak maximálně na Vánoce a pak je v únoru vyhodí seschlé do koše. Pravda, ale ten suchý sladký škvarek, co se obvykle prodává v českých supermarketech, se v Emirátech dává leda tak velbloudům a slepicím. Žádný Dubajan by takové datle nejedl, protože ví, jak mají datle chutnat! Sladké jsou, ale také nádherně šťavnaté, vláčné až máslové, s neskutečnými chuťovými podtóny. Budete si jich moci ujíst a už nikdy si nekoupíte “ty naše”.

3. Džusy

Až přijedete do Dubaje, zjistíte, že je to město freshů a džusů. Dubajané je pijí pořád a ve velkém. K snídani, ke svačině, místo obědu nebo jen tak. Takový džus z čerstvého manga vydá za malé jídlo. Dostanete tu detox v nejkvalitnější podobě a na každém rohu, v každém hotelu i restauraci. Posnídáte mix melounu a jahod, k obědu si dáte mango se zázvorem a večeři zakončíte černými ostružinami s mátou.

Jsou dobré, ale ne vždy zdravé nebo vhodné pro hubnutí

Džus, fresh, smoothie, celé ovoce: Co je pro zdraví a hubnutí lepší?

4. Velbloudí mléko

Neohrnujte nos, to prostě ochutnat musíte! Sladké a jemné, plné minerálů a vitamínů, superzdravé. A je opravdu lahodné, bez nepříjemných chuťových “ocásků” nebo pachu. Prostě budete příjemně překvapeni. Pokud si na sklenici s velbloudím mlékem přímo netroufáte, neodolejte alespoň delikatesní čokoládě z velbloudího mléka nebo lahůdkové zmrzlině, kterou si dejte u zmrzlináře na procházce u moře.

5. Hummus, falafel a další

Samozřejmě, že je znáte, ale tyhle dobroty tu jsou prostě tak autentické, že je budete chtít jíst denně. Hummus na mnoho způsobů, spíš kyselejší než slaný, s výraznou stopou tahini pasty, cizrnový křupavý falafel se spoustou čerstvé zeleniny a určitě tabbouleh - libanonský salát ze sekané petrželky, máty a drcené pšenice, podávaný s bulgurem, krájenými rajčaty a cibulí. To si musíte dát!

Recept

Domácí hummus Foto:

Domácí hummus

Recept na domácí hummus je skvělým tipem na občerstvení, pokud pořádáte například posezení s přáteli – tento je opravdu jemný a jeho chuť je dotažená. Podávejte jen tak se...

6. Šavarma

Šavarma neboli Shawarma je nejtradičnější a současně jedno z nejlevnějších jídel v emirátu. Je to opečené maso, které bylo připraveno na rotačním grilu. Základem je čerstvé hovězí, jehněčí, kuřecí, skopové nebo telecí maso. Nejčastěji se podává s arabskými saláty tabbouleh, fattoush, okurkou a rajčaty. To vše pěkně zabalené do pitového chlebu s tahini a hummusem.

Autor: Kamila Ulčová

Shawarma v pita chlebu Foto: Shawarma v pita chlebu, Foto: iStock

Související témata: Dubaj , hummus , arbaská kuchyně , arabská káva , datle , shawarma
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama