S Klárou u stolu: Skrytý klenot na pražském Václaváku okouzlí všechny vaše smysly

Restaurace Triton je sice v samém srdci Prahy, ale pokud o ní nevíte, pravděpodobně byste ji minuli. Nachází se totiž v hotelu Adria, který je cílovou stanicí především pro zahraniční turisty. Navíc, restaurace se nachází v podzemí, takže vás nenaláká velkými výlohami. Přesto všechno stojí za to vydat se na tuhle dobrodružnou cestu…

Zážitková gastronomie je pojem, s kterým se setkáváme čím dál tím častěji. Nejde jen o to se dobře nebo skvěle najíst. Vůbec nejde o to se najíst hodně. Jde zkrátka o to, mít z celého večera zážitek, na který budete vzpomínat ještě po letech. Jen s jídlem si v tomto případě nevystačíte, vždy je potřeba něco navíc…

Pamatuji, když jsem do restaurace vcházela poprvé… Jdete po točitých schodech dolů, až dojdete do takové předsíňky. Číšník vám vezme kabát a pak otevře dveře do… jeskyně! Ano, na Václaváku je krápníková jeskyně! Nevadí, že je uměle vytvořená, působí totiž opravdu věrně a má úchvatnou historii. Vnikla v roce 1912, v dekadentní době před první světovou válkou, čemuž odpovídá bohatá a originální výzdoba. V době vzniku v ní sídlila restaurace U rakviček, v níž se místo stolů používala víka od rakví a kde hosty obsluhovali číšníci oblečení v uniformách funebráků.

Po válce se do unikátních prostor přestěhoval divadelní klub, v němž se vystřídalo několik slavných osobností – jednu sezonu zde hosty bavil hvězdný Vlasta Burian, jehož později vystřídala neméně úspěšná dvojice komiků Werich a Voskovec. Za socialismu zde bylo skladiště uhlí a později mládežnický klub, ale v devadesátých letech se prostor vrátil ke svému původnímu účelu a vznikla zde restaurace Triton.

K unikátnímu prostoru báječně ladí artová gastronomie, kterou zde vytváří šéfkuchař Tomáš Kohút se svým týmem. Převzal žezlo po Tomáši Horákovi, který na talířích připravoval přímo umělecká díla, která ale nejen krásně vypadala, ale hlavně skvěle chutnala. A v tomto stylu nový šéfkuchař velmi zdatně pokračuje.

Součástí nového jídelního lístku je i degustační menu inspirované klasickými českými pokrmy, které Tomáš Kohút přetvořil do elegantní a ultra moderní podoby. A právě ty jsem měla možnost ochutnat.

Jako předkrm se podával „Zavináč“. Inspirace je zřejmá, klasický český zavináč je ale v místním podání připravený z candáta, který je naložený do jemnějšího Prosecco octa. Doplňuje jej pyré z kešu ořechů, slaniny a rybího vývaru. O křupavý element se postaral chips z candátí kůže, chuť přidává i sladce kyselý gel z červené papriky a vanilky a omáčka z kefíru a kopru.

V dobrém českém menu nemůže chybět polévka, v tomto případě pod názvem „Velouté“, což je jemný krém z květáku. Inspirací tohoto jídla byl smažený květák, jídlo, které zná celá Česká republika a jídlo, které se běžně vaří ve školních jídelnách. Krém je dochucený jablečným octem, který nahrazuje tatarku, medová sušenka zase nahradí křupavou strouhanku. V polévce najdete i uzené bramborové pyré a kachní pršut. Výsledkem je delikátní polévka, která vás opravdu překvapí.

České menu a hlavní chod? Samozřejmě vepřo knedlo zelo, v Tritonu pod názvem „Bůček“ a v podání, na které jen tak nezapomenete. Šťavnatý vepřový bok doplňují knedlíky z fialových brambor plněné pořádnou porcí lanýžů, k tomu marinované plátky červeného zelí, lahodné pyré z červené řepy a šalotkový kaviár. A aby to klouzalo do krku, k jídlu patří také omáčka z demi-glace se zašlehaným lanýžovým máslem.

A na závěr sladká tečka, co jiného než „Štrúdl“? Klasika, která ale rozhodně není v klasické podobě! Šťavnatá jablka s kyselým rybízem se snoubí se sladkými rozinkami, křupavými vlašskými ořechy a hrudkami křupavého těsta s ovesnými vločkami.

Návštěva restaurace Triton je vždy dechberoucí zážitek. Opravdu výtečné a originální jídlo, které vypadá jako umělecké dílo a které také báječně chutná (žádná kostka ve skluzu :)), vždy perfektní servis a hlavně místo, které má neuvěřitelný genius loci. Pro výjimečnou příležitost těžko najdete lepší místo, jak překvapit své milované.

Zdroj: autorský text

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty