Suroviny
- hovězí tabulová špička 300 g
- hovězí jazyk 300 g
- hovězí žebra 300 g
- brambory 300 g
- mrkev 2 ks
- celer 1 ks
- kořenová petržel 1 ks
- Bobkový list 2 ks
- celý černý pepř 5 kuliček
- čerstvý tymián 1 snítka
- hladkolistá petržel 2 snítky
- neloupaná cibule 3 ks
- pórek 1 ks
- Sůl
Článek
17 receptů na horké a hřejivé vývary
Jestli jste fanoušci polévek, dnešní výběr receptů je přímo pro vás. Tentokrát jsme se soustředili na oblíbené vývary, které se v podzimním počasí obzvlášť hodí. ;)
Postup přípravy
- Do hrnce vložte maso, jazyk a žebra, zalijte je studenou vodou a vařte pozvolna na středním stupni, až se na hladině objeví pěna.
- Mezitím oloupejte brambory a očistěte zeleninu. Větší kusy překrojte na polovinu.
- Pěnu sbírejte a vyhazujte. Osolte, přidejte koření, bylinky, brambory, mrkev, celer, petržel a cibuli a pozvolna vařte, až zelenina změkne.
- Zeleninu vyjměte, nechte zchladnout a nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky. Maso dovařte doměkka, trvá to zhruba 1–1,5 hodiny. Vyjměte ho a nechte chvíli odpočinout.
- Pórek nakrájejte na kolečka a povařte ho 5 minut ve vývaru. Maso natrhejte pomocí vidličky na sousta, rozdělte ho do talířů či misek, přidejte zeleninu a přelijte vývarem s pórkem.