Suroviny
- polohrubá mouka 225 g
- prášek do pečiva 1/2 balíčku (2 zarovnané lžičky)
- mléko 4 lžíce
- olej 3 lžíce
- měkký tvaroh (tučný ) 120 g
- cukr krupice 4 lžíce
Tvaroh
- tvaroh (tučný ) 500 g
- cukr krupice 50 g
- vanilkový cukr 1 ks
- vejce 2 ks
- ovoce (drobné (i mražené) ) 2 hrsti
Drobenka
- hrubá mouka 50 g
- cukr krupice 35 g
- máslo (povolené ) 35 g
Postup přípravy
- Zapněte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Připravte si formu na koláč s průměrem 27 cm. Skleněná nebo dobrá kameninová se nemusí ani vymazat, jiné povrchy buď vyložte pečicím papírem (dobře drží, když ho před tím zmačkáme, namočíme a vyždímáme) nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Všechny suroviny na těsto propracujte v ruce na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto - téměř nelepí a je pružné.
- Těsto rozválejte na trochu větší plochu než je dno formy, přeneste na dno a kraje lehce vytáhněte nahoru (do skleněné formy těsto jen vymačkejte rukama).
- Tvarohová vrstva: Tvaroh, cukry a vejce vložte do mísy a metličkou prošlehejte. Vylijte na připravené těsto a posypte ovocem.
- Drobenka: Všechny suroviny na drobenku zpracujte prsty a posypte koláč.
- Koláč vložte do rozpálené trouby a pečte 45 minut. Po upečení formu opatrně vyndejte a nechte zcela vychladnout.