Rýnská hovězí pečeně na zelenině

Moje hodnocení
1x

Šťavnaté maso, výrazně aromatická a lehce sladkokyselá omáčka tvoří základ slavné rýnské Sauerbraten. Pro slavnostní chvíle je jako stvořená a může se stát zajímavou alternativou k naší svíčkové. Ovšem pozor, nakládá se až tři týdny dopředu – maso pak ovšem dostane parametry božské many a většinu práce stejně přenecháváte troubě. První týden v prosinci si tedy udělejte mentální poznámku (naložit maso!) a pod stromeček si nadělíte tuhle božskou pečínku.

6 porcí
120 minut
německá

Suroviny

  • hovězí maso na pečeni (např. tzv. falešná svíčková) 1 kg

Marináda

  • výrazné červené víno 750 ml
  • malinový ocet (viz Prima tip níže) 500 ml
  • cibule, nakrájené nahrubo 2 ks
  • mrkev, nakrájená nahrubo 1 ks
  • jalovec 10 kuliček
  • nové koření 5 kuliček
  • bobkový list 2 ks
  • hřebíček 3 ks
  • čerstvý tymián několik snítek
  • sůl 1 lžíce
  • cukr krupice 1 lžíce

Omáčka

  • perník 140 g
  • cukrový sirup 2 lžíce
  • rozinky 6 lžic
  • cibule 2 ks
  • rostlinný olej 3 lžíce
  • případně trocha mouky na zahuštění
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Všechny přísady na marinádu dejte do hrnce, uveďte do varu a nechte zlehka vařit 5 minut. Marinádu nechte zcela vychladnout. Vlijte ji do příhodné nádoby, vložte do ní maso, nádobu dejte do ledničky (nebo na příslušně tmavé, chladné místo) a na příští až 3 týdny na ni zapomeňte.
  2. Maso vyndejte z marinády, tu přeceďte do mísy a uchovejte. Maso osušte a v pekáči nebo litinovém kastrolu ze všech stran opečte, až se zatáhne a zabarví. Přidejte nakrájenou cibuli, vše osolte a opepřete, nechte cibuli zezlátnout, přidejte nahrubo nakrájený perník, 3 lžíce rozinek a cukrový sirup.
  3. Vlijte zhruba polovinu uchované marinády, nádobu přikryjte a nechte na sporáku nebo v troubě předehřáté na 170 °C pozvolna dusit asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké. Dávejte ale pozor, aby se maso, zvláčnělé dlouhým marinováním, úplně nerozpadlo! Podle potřeby ho podlévejte zbylou marinádou.
  4. Až bude maso měkké, vyndejte ho z pekáče, nechte přikryté odpočívat, a omáčku mezitím propasírujte nebo rozmixujte. Pokud nemá omáčka požadovanou hustou konzistenci, zahustěte ji trochou mouky rozmíchané ve studené vodě. Ať tak či tak, přidejte zbylé 3 lžíce rozinek a omáčku ještě 15 minut povařte. Nakonec ji osolte a opepřete podle chuti. Maso nakrájejte na plátky. Tato pečeně se tradičně podává s dušeným červeným zelím, knedlíky nebo noky, ale je velmi dobrá i s domácími hranolky, dušenými kapustičkami a/nebo šťouchanými bramborami.

PRIMA TIP: Aromatický malinový ocet si můžete celkem snadno připravit sami vymáčením hrsti malin (i mražených) v jablečném nebo bílém vinném octě. Pozor na to, že běžný lihový ocet je mnohem razantnější, pokud ho používáte, zřeďte ho na polovinu vodou!

V novém čísle časopisu Prima FRESH najdete spoustu nových nápadů pro slavnostní hostinu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty