Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rýnská hovězí pečeně na zelenině
Šťavnaté maso, výrazně aromatická a lehce sladkokyselá omáčka tvoří základ slavné rýnské Sauerbraten. Pro slavnostní chvíle je jako stvořená a může se stát zajímavou alternativou k naší svíčkové. Ovšem pozor, nakládá se až tři týdny dopředu – maso pak ovšem dostane parametry božské many a většinu práce stejně přenecháváte troubě. První týden v prosinci si tedy udělejte mentální poznámku (naložit maso!) a pod stromeček si nadělíte tuhle božskou pečínku.
nad 2 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
Marináda:
- výrazné červené víno 750 ml
- malinový ocet (viz Prima tip níže) 500 ml
- cibule, nakrájené nahrubo 2 ks
- mrkev, nakrájená nahrubo 1 ks
- jalovec 10 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 2 ks
- hřebíček 3 ks
- čerstvý tymián několik snítek
- sůl 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
Omáčka:
- perník 140 g
- cukrový sirup 2 lžíce
- rozinky 6 lžic
- cibule 2 ks
- rostlinný olej 3 lžíce
- případně trocha mouky na zahuštění
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Všechny přísady na marinádu dejte do hrnce, uveďte do varu a nechte zlehka vařit 5 minut. Marinádu nechte zcela vychladnout. Vlijte ji do příhodné nádoby, vložte do ní maso, nádobu dejte do ledničky (nebo na příslušně tmavé, chladné místo) a na příští až 3 týdny na ni zapomeňte.
- Maso vyndejte z marinády, tu přeceďte do mísy a uchovejte. Maso osušte a v pekáči nebo litinovém kastrolu ze všech stran opečte, až se zatáhne a zabarví. Přidejte nakrájenou cibuli, vše osolte a opepřete, nechte cibuli zezlátnout, přidejte nahrubo nakrájený perník, 3 lžíce rozinek a cukrový sirup.
- Vlijte zhruba polovinu uchované marinády, nádobu přikryjte a nechte na sporáku nebo v troubě předehřáté na 170 °C pozvolna dusit asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké. Dávejte ale pozor, aby se maso, zvláčnělé dlouhým marinováním, úplně nerozpadlo! Podle potřeby ho podlévejte zbylou marinádou.
- Až bude maso měkké, vyndejte ho z pekáče, nechte přikryté odpočívat, a omáčku mezitím propasírujte nebo rozmixujte. Pokud nemá omáčka požadovanou hustou konzistenci, zahustěte ji trochou mouky rozmíchané ve studené vodě. Ať tak či tak, přidejte zbylé 3 lžíce rozinek a omáčku ještě 15 minut povařte. Nakonec ji osolte a opepřete podle chuti. Maso nakrájejte na plátky. Tato pečeně se tradičně podává s dušeným červeným zelím, knedlíky nebo noky, ale je velmi dobrá i s domácími hranolky, dušenými kapustičkami a/nebo šťouchanými bramborami.
PRIMA TIP: Aromatický malinový ocet si můžete celkem snadno připravit sami vymáčením hrsti malin (i mražených) v jablečném nebo bílém vinném octě. Pozor na to, že běžný lihový ocet je mnohem razantnější, pokud ho používáte, zřeďte ho na polovinu vodou!