Najděte si recept
Na co máte chuť?

Křupavé topinky s pečeným červeným zelím
Červené hlávkové zelí je velmi oblíbenou a zároveň velmi zdravou košťálovou zeleninou s nízkým obsahem kalorií. Obsahuje vlákninu, sacharidy, vitaminy E, K, B6, C a minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík a železo. Fialovou barvu má díky antocyanu, což je zdraví prospěšná látka patřící do skupiny flavonoidů. Tyto antioxidanty chrání proti rakovině a podporují činnost mozku a srdce. Věříme, že se tahle svačina stane vaší srdeční záležitostí a jen tak na ni nezapomenete. Červené zelí totiž obsahuje i protisklerotický inositol!
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- červené zelí 1/4 hlávky
- slunečnicový olej 80 ml
- červený vinný ocet 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- vlašské ořechy 1 hrst
- česnek 1 stroužek
- oblíbený chléb 4 krajíce
- tučná zakysaná smetana 1 kelímek
- sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Zelí nakrájejte na tenké plátky, zalijte slunečnicovým olejem a octem a osolte. Následně zelí promíchejte a rozložte na plech. Dejte ho péct na cca 45 minut.
- Krajíce chleba potřete olivovým olejem a dejte rozpéct na pár minut do trouby. Připravené topinky potřete česnekem a poté vrstvou smetany.
- Nakonec přidejte zelí a posypte ořechy.
PRIMA TIP: Topinky jsme namazali Milko BIO Zakysanou smetanou 15%. Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí, spol. s r.o., má také 15 % tuku a k tomu ještě označení Klasa. Obě jsou velmi dobré.