Akademiekvality.cz

Křupavé topinky s pečeným červeným zelím

Moje hodnocení
7x

Červené hlávkové zelí je velmi oblíbenou a zároveň velmi zdravou košťálovou zeleninou s nízkým obsahem kalorií. Obsahuje vlákninu, sacharidy, vitaminy E, K, B6, C a minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík a železo. Fialovou barvu má díky antocyanu, což je zdraví prospěšná látka patřící do skupiny flavonoidů. Tyto antioxidanty chrání proti rakovině a podporují činnost mozku a srdce. Věříme, že se tahle svačina stane vaší srdeční záležitostí a jen tak na ni nezapomenete. Červené zelí totiž obsahuje i protisklerotický inositol!

4 porce
60 minut

Suroviny

  • červené zelí 1/4 hlávky
  • slunečnicový olej 80 ml
  • červený vinný ocet 1 lžíce
  • olivový olej 2 lžíce
  • vlašské ořechy 1 hrst
  • česnek 1 stroužek
  • oblíbený chléb 4 krajíce
  • tučná zakysaná smetana 1 kelímek
  • sůl

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  2. Zelí nakrájejte na tenké plátky, zalijte slunečnicovým olejem a octem a osolte. Následně zelí promíchejte a rozložte na plech. Dejte ho péct na cca 45 minut.
  3. Krajíce chleba potřete olivovým olejem a dejte rozpéct na pár minut do trouby. Připravené topinky potřete česnekem a poté vrstvou smetany.
  4. Nakonec přidejte zelí a posypte ořechy.

PRIMA TIP: Topinky jsme namazali Milko BIO Zakysanou smetanou 15%. Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí, spol. s r.o., má také 15 % tuku a k tomu ještě označení Klasa. Obě jsou velmi dobré.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty