Najděte si recept
Na co máte chuť?

Janina kachní paštika
Suroviny (1 porce)
- vepřový bok 500 g
- kachní játra 250 g
- nové koření 3 kuličky
- Pepř 1 špetka
- sušený tymián nebo provensálské koření 1 špetka
- smetana ke šlěhání 40 ml
- Rum 40 ml
- jemná prosátá strouhanka 1 lžíce
- Olej 1 lžíce
- sušené švestky 50 g
- loupané mandle 50 g
- uzené maso nebo šunka vcelku 50 g
- slanina nakrájená na tenké plátky k vyložení formy 100 g
Postup
- Vepřový bok a polovinu kachních jater nakrájejte na kostky. Osolte a ochuťte roztlučeným nebo rozemletým kořením, promíchejte a umelte na masovém mlýnku. Společně se smetanou, rumem a strouhankou vložte do kuchyňského robota a nástavcem s dvojitým nožem mixujte tak dlouho, až bude směs hladká a propracovaná.
- Zbytek kachních jater nakrájejte na nudličky, na rozehřátém oleji je zprudka ze všech stran osmahněte a nechte vychladnout. Švestky, mandle a uzené maso nakrájejte na kousky velké asi 1 cm, osmahlá a vychladlá játra taky. Smíchejte s rozmixovanou masovou směsí.
- Troubu rozehřejte na 150 °C. Formu na paštiku (případně obyčejnou formu na srnčí hřbet) vyložte plátky slaniny tak, aby okraje prečnívaly a visely ven. Na slaninu rozetřete směs a důkladne upěchujte, aby uvnitř nezůstaly žádné vzduchové bublinky. Okraje slaniny přehněte zpět přes paštiku, formu zakryjte alobalem, na dvou místech zlehka propíchněte a pečte ve vodní lázni asi 60–75 minut. Pokud máte teploměr do masa, pečte paštiku do dosažení vnitřní teploty 74 °C (jinak zhruba po hodině vpíchněte skrz alobal do paštiky tenkou masovou jehlu, vyčkejte 10 vteřin a po vytažení dotykem na hřbetu ruky sami rozhodněte, zda je jehla horká nebo jen teplá; pokud je horká, můžete paštiku vyndat).
- Vytaženou paštiku nechte trochu vychladnout při pokojové teplote. Jakmile je vlažná, přikryjte ji kouskem desky obalené alobalem, zatižte alespoň kilovým závažím (například konzervami nebo sáčky s luštěninami) a uložte do druhého dne do lednice.
- Paštiku vyklopte z formy (mužete si pomoci krátkým nahřátím v horké vodě) a krájejte na plátky.
Gurmet – Vaše škola vaření
Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!
V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).