Dokonalé pečené brambory
                                                    
                        Zdroj: Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Dokonalé pečené brambory
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Když hnutí za neplýtvání potravinami dostupovalo vrcholu, staly se pečené bramborové slupky hitem i ve vybraných restauracích. V dobách nedostatku potravin jsou slupky jakýmsi jeho symbolem, ale krom šetrného aspektu je tu i fakt, že ve slupkách zeleniny se skrývá mnoho cenných látek a že jsou také velice chutné – vždyť kdo by si nevzpomněl na brambory pečené v popelu a jejich báječnou slupku… z této vzpomínky vychází ostatně i většina současných receptů.
                                                
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                        
                    
    
        
    
    
    Postup přípravy
    - 
        Brambory několikrát propíchněte grilovací jehlou (nebo pletací jehlicí, tak to dělala babička), aby se lépe propekly. Troubu předehřejte na 200 °C.
    
 
    - 
        Brambory položte přímo na mřížku v troubě, umístěnou doprostřed trouby, a pečte je asi 1 hodinu, až změknou.
    
 
    - 
        Brambory pak podélně rozkrojte, vydlabejte lžičkou většinu dužiny (tu použijte třeba do polévky) a uvnitř i vně je potřete olejem. Teplotu trouby zvyšte na 220 °C a brambory pečte ještě 10 minut, až budou křupavé.
    
 
    - 
        Někdy stačí je jen posolit, ale můžete je podávat i s krémem z jogurtu a nasekaných bylinek nebo ochuceným tvarohem či (bylinkovým) máslem.
    
 
    PRIMA TIP: Přestože se jedná o pokrm víc než prostý a zároveň vynikající (například v anglických hospodách se podává od nepaměti), dá se dobře upgradovat. Před závěrečným zapečením můžete vydlabané půlky brambor naplnit i složitějšími náplněmi. Promíchejte vydlabanou dužinu brambor se zvolenou další surovinou (třeba nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou nebo uzeným masem, zeleninovým pyré, rozmačkaným uvařeným hráškem nebo fazolemi…), potřete trochou oleje a krátce zapečte, až náplň zezlátne.
    
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Dokonalé pečené brambory
                                                    
                        Zdroj: Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Dokonalé pečené brambory
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
    Vyzkoušejte i další recepty na pečené brambory