Suroviny
- brambory (velké moučné) 4 ks
- rostlinný olej 4 lžíce
- bílý jogurt (nebo tvaroh,k podávání)
- bylinky (čerstvé,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory několikrát propíchněte grilovací jehlou (nebo pletací jehlicí, tak to dělala babička), aby se lépe propekly. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Brambory položte přímo na mřížku v troubě, umístěnou doprostřed trouby, a pečte je asi 1 hodinu, až změknou.
- Brambory pak podélně rozkrojte, vydlabejte lžičkou většinu dužiny (tu použijte třeba do polévky) a uvnitř i vně je potřete olejem. Teplotu trouby zvyšte na 220 °C a brambory pečte ještě 10 minut, až budou křupavé.
- Někdy stačí je jen posolit, ale můžete je podávat i s krémem z jogurtu a nasekaných bylinek nebo ochuceným tvarohem či (bylinkovým) máslem.
PRIMA TIP: Přestože se jedná o pokrm víc než prostý a zároveň vynikající (například v anglických hospodách se podává od nepaměti), dá se dobře upgradovat. Před závěrečným zapečením můžete vydlabané půlky brambor naplnit i složitějšími náplněmi. Promíchejte vydlabanou dužinu brambor se zvolenou další surovinou (třeba nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou nebo uzeným masem, zeleninovým pyré, rozmačkaným uvařeným hráškem nebo fazolemi…), potřete trochou oleje a krátce zapečte, až náplň zezlátne.
Dokonalé pečené brambory Zdroj: Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka
Vyzkoušejte i další recepty na pečené brambory