Dokonalé pečené brambory
Zdroj: Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka
Dokonalé pečené brambory
Zdroj:
Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka
Když hnutí za neplýtvání potravinami dostupovalo vrcholu, staly se pečené bramborové slupky hitem i ve vybraných restauracích. V dobách nedostatku potravin jsou slupky jakýmsi jeho symbolem, ale krom šetrného aspektu je tu i fakt, že ve slupkách zeleniny se skrývá mnoho cenných látek a že jsou také velice chutné – vždyť kdo by si nevzpomněl na brambory pečené v popelu a jejich báječnou slupku… z této vzpomínky vychází ostatně i většina současných receptů.
Postup přípravy
-
Brambory několikrát propíchněte grilovací jehlou (nebo pletací jehlicí, tak to dělala babička), aby se lépe propekly. Troubu předehřejte na 200 °C.
-
Brambory položte přímo na mřížku v troubě, umístěnou doprostřed trouby, a pečte je asi 1 hodinu, až změknou.
-
Brambory pak podélně rozkrojte, vydlabejte lžičkou většinu dužiny (tu použijte třeba do polévky) a uvnitř i vně je potřete olejem. Teplotu trouby zvyšte na 220 °C a brambory pečte ještě 10 minut, až budou křupavé.
-
Někdy stačí je jen posolit, ale můžete je podávat i s krémem z jogurtu a nasekaných bylinek nebo ochuceným tvarohem či (bylinkovým) máslem.
PRIMA TIP: Přestože se jedná o pokrm víc než prostý a zároveň vynikající (například v anglických hospodách se podává od nepaměti), dá se dobře upgradovat. Před závěrečným zapečením můžete vydlabané půlky brambor naplnit i složitějšími náplněmi. Promíchejte vydlabanou dužinu brambor se zvolenou další surovinou (třeba nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou nebo uzeným masem, zeleninovým pyré, rozmačkaným uvařeným hráškem nebo fazolemi…), potřete trochou oleje a krátce zapečte, až náplň zezlátne.
Dokonalé pečené brambory
Zdroj: Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka
Dokonalé pečené brambory
Zdroj:
Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka
Vyzkoušejte i další recepty na pečené brambory