Recyklovaná kuchařka

Dokonalé pečené brambory

Moje hodnocení
10x

Když hnutí za neplýtvání potravinami dostupovalo vrcholu, staly se pečené bramborové slupky hitem i ve vybraných restauracích. V dobách nedostatku potravin jsou slupky jakýmsi jeho symbolem, ale krom šetrného aspektu je tu i fakt, že ve slupkách zeleniny se skrývá mnoho cenných látek a že jsou také velice chutné – vždyť kdo by si nevzpomněl na brambory pečené v popelu a jejich báječnou slupku… z této vzpomínky vychází ostatně i většina současných receptů.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory několikrát propíchněte grilovací jehlou (nebo pletací jehlicí, tak to dělala babička), aby se lépe propekly. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Brambory položte přímo na mřížku v troubě, umístěnou doprostřed trouby, a pečte je asi 1 hodinu, až změknou.
  3. Brambory pak podélně rozkrojte, vydlabejte lžičkou většinu dužiny (tu použijte třeba do polévky) a uvnitř i vně je potřete olejem. Teplotu trouby zvyšte na 220 °C a brambory pečte ještě 10 minut, až budou křupavé.
  4. Někdy stačí je jen posolit, ale můžete je podávat i s krémem z jogurtu a nasekaných bylinek nebo ochuceným tvarohem či (bylinkovým) máslem.
PRIMA TIP: Přestože se jedná o pokrm víc než prostý a zároveň vynikající (například v anglických hospodách se podává od nepaměti), dá se dobře upgradovat. Před závěrečným zapečením můžete vydlabané půlky brambor naplnit i složitějšími náplněmi. Promíchejte vydlabanou dužinu brambor se zvolenou další surovinou (třeba nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou nebo uzeným masem, zeleninovým pyré, rozmačkaným uvařeným hráškem nebo fazolemi…), potřete trochou oleje a krátce zapečte, až náplň zezlátne.

Vyzkoušejte i další recepty na pečené brambory

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Recyklovaná kuchařka

Jitka Rákosníková Recyklovaná kuchařka

Moderní domácnost beze zbytku

  • recyklace přebývajících potravin a jídel
  • kvalitní a promyšlené vaření
  • inspirativní recepty české i světové kuchyně
  • rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii
  • tradiční domácí postupy i moderní trendy

Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.

Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty