Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dokonalé pečené brambory
Suroviny (4 porce)
Postup
- Brambory několikrát propíchněte grilovací jehlou (nebo pletací jehlicí, tak to dělala babička), aby se lépe propekly. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Brambory položte přímo na mřížku v troubě, umístěnou doprostřed trouby, a pečte je asi 1 hodinu, až změknou.
- Brambory pak podélně rozkrojte, vydlabejte lžičkou většinu dužiny (tu použijte třeba do polévky) a uvnitř i vně je potřete olejem. Teplotu trouby zvyšte na 220 °C a brambory pečte ještě 10 minut, až budou křupavé.
- Někdy stačí je jen posolit, ale můžete je podávat i s krémem z jogurtu a nasekaných bylinek nebo ochuceným tvarohem či (bylinkovým) máslem.
PRIMA TIP: Přestože se jedná o pokrm víc než prostý a zároveň vynikající (například v anglických hospodách se podává od nepaměti), dá se dobře upgradovat. Před závěrečným zapečením můžete vydlabané půlky brambor naplnit i složitějšími náplněmi. Promíchejte vydlabanou dužinu brambor se zvolenou další surovinou (třeba nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou nebo uzeným masem, zeleninovým pyré, rozmačkaným uvařeným hráškem nebo fazolemi…), potřete trochou oleje a krátce zapečte, až náplň zezlátne.
Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové
Moderní domácnost beze zbytku
• recyklace přebývajících potravin a jídel
• kvalitní a promyšlené vaření
• inspirativní recepty české i světové kuchyně
• rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii
• tradiční domácí postupy i moderní trendy
Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.
Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.
Vydává Smart Press, www.smartpress.cz