Suroviny
- brambory (velké) 6 ks
- uzená slanina (prorostlá) 12 plátků
- olivový olej 1 lžíce
- crème fraîche 4 lžíce
- kukuřice 200 g
- petrželka (nasekaná, na ozdobení)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200°C, u plynové na stupeň 6.
- Brambory omyjte, propíchejte je vidličkou a pečte je 1–1½ hodiny, až budou na stisknutí měkké. Vyndejte je z trouby a uchovejte je teplé.
- Slaninu nakrájenou na kostičky opražte na pánvi s olejem. Až bude křupavá, vyndejte ji z pánve a osušte na papírové utěrce.
- Brambory rozpulte, vydlabejte dužinu a dejte ji do mísy. Vybrané slupky dejte na pekáč. Do brambor přidejte creme fraiche a vytvořte hladkou kaši. Vmíchejte slaninu, kukuřici, jarní cibulku nakrájenou na kolečka a ochuťte. Směs lžící přendejte zpět do slupek.
- Vraťte brambory do trouby a pečte asi 15 minut, až náplň začne zlátnout. Vyndejte je z trouby, ozdobte čerstvou petrželkou a hned podávejte.