Suroviny
- brambory (nové) 500 - 750 g
- husí sádlo 2 - 3 lžíce
- sůl (hrubá)
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190°C, u plynové na stupeň 5. Brambory do hloubky nařízněte na tenké plátky, ale tak, aby se úplně nerozkrojily. Přendejte je na mělký pekáč.
- Rozpusťte sádlo a brambory jím potřete. Posypte je solí a pepřem. Pečte brambory na horní příčce trouby (třeba nad krocanem) 1-1¼ hodiny a příležitostně je potírejte husím sádlem. Použijte malý nůž, abyste zářezy rozevřeli a sádlo se dostalo dovnitř. Brambory by měly být lehce zlatavé a při propíchnutí měkké.
- Vyndejte z trouby a hned podávejte.