Chobotnice pečená pod pekou

Moje hodnocení
5x

Ve střední Dalmácii a na některých ostrovech je populární úprava masa "pod pekou". Peka je vlastně taková přírodní remoska. Kulatá vyšší nádoba s poklicí, která se vloží do pece a celá se zakryje žhavým uhlím. Nejčastěji se setkáte právě s chobotnicí, která se v ní peče společně se zeleninou. Pokud si tuhle chorvatskou specialitu chcete vyzkoušet, můžete použít naši tradiční remosku, výsledek bude také skvělý.

4 porce
60 minut
chorvatská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Chobotnici asi koupíte už vykuchanou, ale kdyby ne, zbavte ji vnitřností, vyřízněte oči a zobcovité čelisti.
  2. Chobotnici vložte do remosky a zalijte trochou olivového oleje. Lehce podlijte bílým vínem, přidejte bobkový list. NESOLTE, CHOBOTNICE JE SLANÁ SAMA OD SEBE!!! Přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli a papriku, cherry rajčátka, stroužky česneku.
  3. Po 30 minutách pečení odeberte tekutinu, kterou chobotnice vypustí.
  4. Pečte dalších 15 minut. Poté přidejte brambory nakrájené na čtvrtky a pečte ještě hodinu.
  5. Pak vyzkoušejte, zda je chobotnice měkká. Pokud není, pečte dál cca 10–15 minut a už by měla být hotová. Dávejte pozor, aby se během pečení nevypařila všechna lahodná šťáva, tak aby se vytvořil výpek jako u každého pečení.
  6. Hotový pokrm zalijte panenským olivovým olejem, případně posypte nadrobno nasekaným česnekem a petrželkou. Také můžete osolit či opepřit dle chuti.
  7. Podávejte se zeleným salátem a jarní cibulkou a samozřejmě s bramborami, které se pekly s chobotnicí.

Chorvatský šéfkuchař Marko Šuto přichází s recepty, které se během svátků vaří na pobřeží Jadranu a přináší tím kousek přímořské nálady do Česka. Tradiční úprava chobotnice pod pekou bude mít jistě úspěch i u nás! Rozhodně se její přípravy nemusíte bát :)

Chcete ochutnat rybí speciality od Marka? Zajděte do nové restaurace nebo na nějakou speciální akci, které najdete po celé republice.

Více informací: www.maare.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Marko Šuto


Přečtěte si také

Recepty