Suroviny
- vepřový bůček (bez kůže) 400 g
- zelí (špičaté) 1/2 hlávky
- rostlinný olej 1 lžíce
- naklíčené mungo 150 g
- sezamová semínka (pražená ) 1 hrst
- rýže (dušená ) 4 porce (300 g)
Omáčka
- zázvor (čerstvý ) 60 g
- sójová omáčka 6 lžic
- rýžové víno (mirin) 6 lžic
- saké 4 lžíce
- kečup 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
Postup přípravy
- Bůček rozkrojte podélně napůl a vložte na 30–45 minut do mrazáku, aby ztuhl.
- Mezitím připravte zázvorovou omáčku. Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a rozmixujte ho se sójovou omáčkou, mirinem, saké, kečupem a sezamovým olejem v blenderu nebo stolním mixéru na kaši. Pokud nemáte mixér, zázvor nastrouhejte najemno a smíchejte s ostatními ingrediencemi.
- Zelí nasekejte na nudličky. Ztuhlý bůček nakrájejte přes vlákna na velmi tenké plátky. V hluboké pánvi nebo ve woku rozehřejte olej. Vsypte vepřové maso a zelí a míchejte a smažte asi 3–4 minuty dozlatova. Přidejte mungo výhonky a zázvorovou omáčku a míchejte a smažte, až klíčky změknou.
- Jarní cibulku nakrájejte nadrobno, nasypte ji na maso a ozdobte sezamovými semínky. Podávejte s rýží.
PRIMA TIP: Rýžové víno mirin se používá pouze na vaření, k pití se podává saké. Mirinu se někdy říká slazené saké, protože se skutečně doslazuje a vzniká podobným způsobem jako saké. Má jemnou nasládlou chuť a používá se k dodání sladké chuti a mírně nasládlé ovocné vůně. Nahrazuje sójovou omáčku a cukr, pokud ho nemáte, použijte suché sherry s trochou cukru či kapkou medu. Rýžové víno mirin však koupíte ve většině asijských obchodů a vydrží vám měsíce, dokud ho nespotřebujete.
Rychle smažené vepřové se zázvorovou omáčkou 2 Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně