Suroviny
- bílek 4 ks
- cukr krupice 250 g
- vanilkový lusk (semínka z 1 vanilkového lusku) 1 ks
- loupané mandle (jemně mleté ) 500 g
- kypřicí prášek 15 g
- vejce 1 ks
- moučkový cukr (na obalení)
Postup přípravy
- Bílky, krupicový cukr a semínka vanilky prošlehejte do pěny.
- V jiné míse promíchejte mandle s kypřicím práškem. Přidejte k bílkům a míchejte, až se směs dobře spojí. Zapracujte vejce a hladké těsto zabalte do potravinářské fólie. Uložte ho na 3 hodiny do lednice. Můžete ho tam nechat přes noc i 12 týdnů.
- Plech vyložte pečicím papírem, do misky prosejte moučkový cukr na obalení. Z těsta odkrajujte kousky velikosti vlašského ořechu a tvarujte z nich kuličky. Obalte je v moučkovém cukru a skládejte na připravený plech přibližně 3 cm od sebe. Troubu předehřejte na 190 °C.
- Kuličky pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až lehce zezlátnou. Po pěti minutách plech otočte. Upečené amaretti vytáhněte a nechte zchladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny.
Amaretti Zdroj: Pouliční pekařství