Head
- vepřové maso 2 kg
- cibule 2-3 kus
Bramborové špalíčky
- vejce 2 kus
Postup přípravy
- Maso řádně omyjeme nakrájíme na větší díly a vložíme na plech. Osolíme, dostatečně okmínujeme a lehce posypeme kořením na vepřové maso. Přidáme sádlo dle uvážení. Maso pečeme pomalu na 180 °C cca 2–2,5 hodiny tak, aby bylo zlatavé. Maso během pečení několikrát podléváme.
- Bramborové špalíčky: Brambory uvařené ve slupce (vychladlé) oloupeme a najemno nastrouháme do mísy, přidáme vejce, sůl a mouku. Těsto pořádně propracujeme a potom odřízneme vždy kousek, který vyválíme do tvaru hada, a krájíme na menší stejnoměrné kousky. Když se voda v hrnci vaří, postupně do ní házíme špalíčky. Špalíčky se nejdříve drží u dna a postupně vyplavou na hladinu. Hlídáme, až se kolem nich začne tvořit pěna, a od té doby je necháme vařit 5 minut. Po uplynulé době špalíčky sítkem vylovíme a okamžitě je propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Propláchnuté špalíčky dáváme do sklokeramické mísy a přikryjeme, než budou další hotové.
- Špenát: Lístky špenátu pečlivě omyjeme, popřípadě odtrháme stopky. Cibuli si nakrájíme najemno a dáme smažit na pánev na másle a tuku, pouze aby nám zesklovatěla. Postupně přidáme špenát, sůl a pepř. Když se nám začnou lístky špenátu lepit na vařečku, tak přidáme smetanu, a ještě vaříme na mírném ohni. Přidáme utřený česnek, koření dle chuti. Ještě cca minutu vaříme. Potom celou směs přelijeme do vysoké úzké mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Servírování celého hlavního chodu: Na pánvi si rozpustíme trochu másla, přidáme špalíčky a lehce promícháváme. Poté vlijeme špenát, a ještě dosolíme, pokud je třeba.