Suroviny
- šunka 200 g
- smetana ke šlehání 250 g
- křen 35 g
- citronová šťáva
- cukr
- sůl
- pepř
Domácí bagetka
- hladká mouka 300 g
- polohrubá mouka 100 g
- sušené droždí 2 ML
- mouka (na pomoučení)
- sůl 2 ML
- voda 380 ml
Postup přípravy
- Křen nastrouháme najemno a přidáme k němu pár kapek citronu. Ze smetany vyšleháme pevnou šlehačku a poté ji promícháme s křenem.
- Šlehačku dochutíme cukrem, solí a pepřem podle vlastní chuti. Ze šunky zamotáme rolky. Každou rolku naplníme šlehačkou pomocí zdobícího sáčku.
Domácí bagetka
- Do velké mísy dáme sůl s moukou. V kastrůlku lehce ohřejeme vodu, rozmícháme a trošku vody odlijeme bokem do menší misky, kde rozmícháme droždí, které následně necháme pár minut vzejít.
- Do mísy k mouce přidáme kvásek i zbytek vody a vařečkou důkladně mícháme – netrvá to dlouho, těsto bude lepkavější, ale to vůbec nevadí. Lehce pomoučíme na povrchu a dáme na hodinu a půl kynout.
- Troubu si předehřejeme na 230 °C. Těsto si rozdělíme nožem na požadovaný počet baget (ideálně 3-4 kusy) a lehce je vytvarujeme, není potřeba ani žádné válení. Necháme 5 minut stát, pokapeme osolenou vodou, pomoučíme hladkou moukou a nožem uděláme pár ostrých zářezů. Pečeme zhruba 20 – 25 minut.
Autor receptu: Anna Hornyáková