Náplň
- smetana 500 ml
Odpalované těsto
- cukr 4 lžičky
- máslo 85 g
- hladká mouka 115 g
- sůl
- vejce 3
Postup přípravy
- Předehřejeme si troubu na 200°C. Do hrnce dáme vodu, máslo, cukr a jemně zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Zesílíme výkon, přidáme mouku, sůl a rychle mícháme. Sundáme ze sporáku a stále mícháme, dokud nevznikne jemná hmota, která se odlepuje od hrnce. Dáme vychladit. Do studeného těsta postupně vmícháme vejce jedno po druhém, až vznikne jemné, hladké a lesklé těsto. Těsto dáme do cukrářského sáčku s větší trubičkou a stříkáme na plech dostatečně od sebe. Máme asi dva plné plechy, záleží, jak jsou profiterolky velké. Vrch potřeme prstem namočeným ve vodě, to pomůže, aby byly křupavější. Pečeme 25-30 minut, dokud nezezlátnou. Po vyndání z trouby každou zespodu propíchneme špejlí, aby odešla přebytečná pára.
- Na krém si vyšleháme všechnu smetanu dotuha, přidáme po lžičkách karamelové kondenzované mléko, špetku soli a stěrkou vymícháme dohladka. Krémem naplníme cukrářský sáček, profiterolky rozřízneme nožem do půlky a plníme vyšlehaným krémem. Naplněné dortíky jemně posypeme moučkovým cukrem, ozdobíme ovocem a podáváme.