Postup přípravy
- V nádobě si smícháme vlažnou vodu a droždí na pittu. Přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto, které necháme v teple nakynout. Pak vytvoříme tenčí placky, které pomažeme směsí olivového oleje, soli a koření na pizzu. Chléb dáme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů zhruba 10 minut. Poté jej vytáhneme a překryjeme utěrkou. Zhruba za 10 minut můžeme podávat.
- Domácí sýr řeckého typu: Mléko zahřejeme na 32°C a přidáme syřidlo, necháme sýřit 45 – 55 minut, tak aby byla sýřenina ostrá na lom. Poté krájíme sýřeninu na centimetrové kostky a postupně přihříváme na 41°C. Stále mícháme, po dosažení této teploty promícháváme. Aby se oddělilo sýrové zrno a syrovátka. Pak sýrové zrno vyjmeme a vložíme do formiček na sýr, které pokládáme na sebe, aby se sýry lisovaly. Mezitím zahřejeme syrovátku na 85 – 90°C. Tento proces trvá zhruba půl hodiny, kdy otáčíme sýry ve formičkách tak, aby byly vylisovány rovnoměrně. Poté vložíme bochánky do zahřáté syrovátky a udržujeme při teplotě. Sýry jsou hotové za 30 až 50 minut, což poznáme tak, že vyplavou na povrch. Ihned vkládáme do solného studeného roztoku ze dvou litrů vody a půl kila soli. Necháme v solné lázni půl hodiny, poté dáme do lednice. Možno konzumovat ihned, lepší jsou ale až další den.
- Sýr a cherry rajčátka potřeme marinádou z olivového oleje, soli a koření a grilujeme, až sýr zhnědne a rajčátka změknou. Na závěr přidáme čerstvou nasekanou bazalku. Podávám s pittou.