Korpus
- bílek 150 g
- cukr 200 g
- citronová šťáva 2 PL
- bramborový škrob 2 PL
- sůl
Postup přípravy
- Na pečicí papír si můžeme předkreslit kolečka o průměru 8 cm. Plech potřeme olejem a pečicí papír přitiskneme k plechu předkreslenou stranou dolů. Rozehřejeme troubu na 150 °C. V míse vyšleháme bílky pokojové teploty se špetkou soli. Mísu předem vytřeme rozkrojeným citronem. Po dvou minutách šlehání bílku při střední rychlosti zvedneme otáčky a šleháme další tři minuty, přičemž každou minutu přisypeme třetinu množství cukru. Šleháme v jednom směru, abychom nenarušili strukturu bílků. Až máme zašlehaný veškerý cukr, šleháme naplno ještě 5 minut, poté by se na metličce měla tvořit pevná špička. Zasypeme škrobem a už jen stěrkou jemně párkrát překládáním zamícháme, opět v jednom směru tak, aby byl celý škrob vmíchán do bílků. Nakonec jemně vmícháme pár tahy i citronovou šťávu.
- Směs naplníme do cukrářského sáčku s velkou špičkou. Na plech vytvoříme malá hnízda, tedy vytvoříme nejprve dno a poté dokola stěny (dvakrát obtočíme dokola). Vložíme do trouby předem rozehřáté na 150 °C (horní i dolní ohřev). Ihned po vložení stáhneme teplotu na 120 °C a sušíme 55 minut. Poté vypneme troubu, neotvíráme ani v průběhu pečení, ani poté, pouze vypneme troubu a necháme do vychladnutí. Teprve po vychladnutí vyjmeme.
- Vychladlé korpusy plníme vyšlehanou smetanou s mascarpone, a to nejlépe dvě hodiny před podáváním. Naplněné dorty ozdobíme ovocem a podáváme.