Suroviny
- květák 500 g
- brambory 1
- olivový olej 3 PL
- šalotka 2
- zázvor 4 cm
- kurkuma 3 ML
- římský kmín 2 ML
- chilli koření
- zeleninový vývar 1 l
- kokosové mléko 500 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- V hrnci opečeme cibuli na oleji do zesklovatění. Přidáme pokrájený česnek, zázvor, chilli papričku, kurkumu, římský kmín a mícháme cca 1–2 minuty. Přidáme brambory a růžičky květáku.
- Zalijeme vývarem. Vaříme za občasného míchání cca 20 minut. Brambory a květák musí být měkké. Vypneme hořák, vlijeme kokosové mléko a rozmixujeme polévku do hladkého krému. Ochutíme solí a pepřem. Prohřejeme, ale nevaříme.
Autor receptu: Josef Ducký