Suroviny
- dýně 1 -
- pepř - -
- kari koření - -
Postup přípravy
- Rozpůlíme dýni a zbavíme ji semínek. Nakrájíme na větší kousky, rozprostřeme na pečicí papír a vložíme ji do vyhřáté trouby na 180 °C. Necháme péct zhruba 45 minut. Na zředění polévky si připravíme bramborový nálev. Bramboru nakrájíme na tenké plátky a v mističce s vodou necháme pustit škrob. Proléváme vodou tak dlouho, dokud nebude průzračně čistá (klidně průběžně po dobu pečení dýně). Poté necháme zpěnit cibulku, přidáme brambory zbavené škrobu, zalijeme horkou vodu a rozmixujeme. Mezitím si na tenké proužky nakrájíme cibuli a na rozehřátém oleji s chilli papričkou necháme orestovat. Těsně předtím, než nám cibulka úplně zezlátne, přidáme na tenké proužky česnek a zázvor. Dochutíme špetkou soli a dvěma špetkami kari koření, necháme za důkladného míchání zezlátnout.
- Na vedlejší pánvičce si spaříme doměkka na kolečka nakrájenou mrkev. Po změknutí přidáme nadrobno nakrájená cherry rajčátka, špetku soli pro dochucení a na olivovém oleji orestujeme. Po 45 minutách vytáhneme z trouby upečenou dýni a zkontrolujeme, zda jsou všechny kousky měkké. Pokud ano, rozmixujeme, přidáme máslo a cibulku s česnekem, sůl, pepř. Zředíme bramborovým nálevem. Dál si připravíme na kapce olivového oleje tykvová semínka. Orestujeme a servírujeme spolu s orestovanou mrkví a čerstvou bazalkou.