Suroviny
Postup přípravy
- Jemně mletý mák povaříme v mléce spolu s polovinou vanilkového cukru a trochou citronové kůry tak, aby vznikla hustá kaše
- Přidáme vypeckované višně (mimo sezonu použijeme kompotované) a druhou polovinu vanilkového cukru
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia
- Vyndáme těsto z lednice a rozdělíme ho na dvě části
- Na pomoučněném válu každou rozválíme do obdélníkového tvaru a potřeme ji trochou rozpuštěného másla
- Makovo-višňovou náplň rozdělíme na připravený plát těsta, tak aby nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta
- Těsto opatrně zavineme. Okraje stiskneme k sobě a ohneme je dolů
- Závin přesuneme na plech, spoj má zůstat vespod
- Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta
- Do hrnečku rozklepeme vajíčko a mašlovačkou dobře promícháme
- Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby
- Jakmile budou krásně zlatavé, rychle s nimi ven!