Suroviny
- vepřový bůček 500–750 g
- rozmarýn (čerstvě nasekaný) 1 lžíce
- fenyklová semínka (lehce opražená) 1 lžíce
- česnek (oloupaný) 2 stroužky
- mořská sůl 1 lžíce
- cibule (oloupaná a nakrájená na plátky) 2 ks
- vývar (vepřový) 300 ml
Postup přípravy
- Na nařezání kůže a tuku nahoře použijte ostrý nůž, abyste si byli jisti, že vrstvu důkladně proříznete. Kůži a vrstvu tuku důkladně příčně nařízněte. Dejte maso do dřezu a přelijte je vařící vodou. Kůže se tak stáhne a pečením zkřehne a bude křupavá. Maso důkladně osušte papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte na vzduchu asi 30 minut doschnout.
- Ve hmoždíři roztlučte dohromady rozmarýn, fenykl a česnek. Společně se solí vetřete tuto směs do kůže a tuku.
- Rozehřejte troubu na 220 °C, u plynové na stupeň 7. Do pekáče nasypte cibuli a na ni nalijte vývar, vepřové položte navrch cibule a pečte 30 minut. Potom snižte teplotu na 150 °C, u plynové trouby na stupeň 2 a pečte další 1,5–2 hodiny, dokud nebude maso křehké a kůže křupavá.
- Maso vyndejte z trouby a nechte je 10–15 minut na teplém místě odpočívat. Potom maso napříč (na šířku) nakrájejte a podávejte se šťouchanými brambory, zelenými fazolkami a šťávou z pekáče.